大长征去咗元朗探朋友,再食咗间元朗人介绍嘅小店,都几唔错,可以介绍返🤘🏻武士之魂刺身盛 ($468+$48牡丹虾一只)刺身嘅摆盘好华丽😍 每层木级摆住唔同嘅刺身,可以好清晰见到刺身嘅厚度同埋新鲜度。师傅教落刺身由最高𠮶层食落去,又冇咁浓味嘅鲜鱼食到最后大拖罗,感觉味道就会出,同埋鲜鱼嘅味道唔会被影响 (真系长知识🙈)👍🏻☺️呢个刺身盛由牡丹虾一只(我哋加多咗一只)、海胆一份、大拖罗、五款日本直送鲜鱼活仲有迷你鱼生饭组成。今次五款鲜鱼系活赤贝、纹甲鱿鱼、带子、真雕,仲有烧拖罗。每一款都超级新鲜又有厚度,例如活赤贝咬落去好爽、大拖罗充满油脂感,入口即溶🤤佢仲附有一个迷你鱼生饭,食完其实都好饱😚三文鱼亲子丼 ($98)三文鱼同三文鱼子份量满满的,亦都好新鲜💕芝士软壳蟹卷(四件) ($58)软壳蟹比我想像中更加唔油腻,配埋芝士啱啱好,又大旧👍🏻😚蟹肉忌廉饼(两件)($28)忌廉饼外皮酥脆,内里爽滑,唔点沙律酱都冇问题🤩鸡皮串 ($28)超级脆口,但又有啲肉,唔系得个薄脆,调味都适中👏🏻鸡软骨串 ($28)软骨好好咬🤣弹牙爽口,唔会太柴👍🏻一口和牛串 ($36)酱汁带到和牛嘅香味出黎,和牛肉质鲜嫩

武士之魂刺身盛 ($468+$48牡丹虾一只)
武士之魂刺身盛

三文鱼亲子丼 ($98)
三文鱼亲子丼

三文鱼同三文鱼子份量满满的,亦都好新鲜💕

芝士软壳蟹卷(四件) ($58)
芝士软壳蟹卷

软壳蟹比我想像中更加唔油腻,配埋芝士啱啱好,又大旧👍🏻😚

蟹肉忌廉饼(两件)($28)
蟹肉忌廉饼

忌廉饼外皮酥脆,内里爽滑,唔点沙律酱都冇问题🤩

鸡皮串 ($28)
一口和牛串、鸡软骨串、鸡皮串

超级脆口,但又有啲肉,唔系得个薄脆,调味都适中👏🏻

鸡软骨串 ($28)
软骨好好咬🤣弹牙爽口,唔会太柴👍🏻

一口和牛串 ($36)
酱汁带到和牛嘅香味出黎,和牛肉质鲜嫩多汁,唔柴!😍

结论
🫰刺身新鲜高质!
🫰款式选择多
🫰不定期有D优惠 (?),例如偷听到父亲节订位父亲会有蚝送🙊🤣
⚡️唔近西铁,但系都算近巴士站,预少少时间行过嚟😆

好味度:8/10
回头度:8/10

🎡餐厅资料
餐厅名称:武士料理
餐厅地址:元朗裕荣径11号好旺大厦地下6号舖
营业时间:星期二至四12:00 - 21:00;星期五至六12:00 - 00:00;星期日、公众假期、公众假期前夕12:00 - 21:00
面豉汤
三文鱼亲子丼