2016-01-13 626 浏览
今次同朋友黎到呢间系观塘工业区新开的K2 kitchen食晚饭。餐厅以黑白色为主,简单又时尚。今餐点了两份 set dinner,先黎精致美味的前菜 有自家烟熏三文鱼伴血橙、羊奶芝士、火箭菜。最先食个分子泡沫,味道酸酸的好醒胃,同前菜好夹。而三文鱼味道唔会太咸,但有好浓烟熏味,而且肉质柔软嫩滑,果然系自家制,十分有诚意。而羊奶就特别调制过,使膻味减少,令到我呢个超怕膻味的人都接受到。用血橙制作的酱汁,味道酸酸甜甜,好开胃。将三文鱼、羊奶芝士、火箭菜,点埋血橙酱汁一齐食,味道同口感就非常丰富。 车打芝士焗美国薯仔及鲜虾、辣番茄呢个都有分子泡沫,非常有趣的装饰,而且味道都系酸酸的柠檬味。焗薯外层香脆内软,芝士够香够多,加埋弹牙爽滑的鲜虾同味道浓郁的辣蕃茄,配撘得非常好,味道非常惹味!热腾腾又香浓的餐汤, 先有鲜蟹肉粟米茸汤,好劲粟米味而且好清甜,好似食紧粟米咁,蟹肉鲜味,同粟米好夹。 呢个系杂菌汤,味道浓郁,每一口都充满菌味超正!而且这两款汤上都有忌廉味的分子泡沫,令汤更加出色。连餐汤上的面包棒都香脆可口。终于轮到主菜了,只系卖相已经够晒吸引,而且仲非常好食。 先上厚切
自家烟熏三文鱼伴血橙、羊奶芝士、火箭菜

热腾腾又香浓的餐汤
鲜蟹肉粟米茸汤

杂菌汤

终于轮到主菜了,只系卖相已经够晒吸引,而且仲非常好食
厚切美国安格斯肉眼

先上厚切美国安格斯肉眼。肉眼肉质够晒嫩滑又多汁,入口满嘴牛肉香味,而且咬落好有口感,好食!
鹿儿岛黑豚猪鞍

而另一款系鹿儿岛黑豚猪鞍。猪鞍肉质鲜美嫩囗,而且口感好滑,煎得好香,可以话一流。

而最有诚意就系厨师连伴碟都摆得好靓,好有心思,好似艺术品咁,可以话别出心裁。
蓝莓芝士蛋糕

最后系既精致又富艺术感的蓝莓芝士蛋糕。
芝士蛋糕结实但口感好滑,唔系好甜,配酸酸甜甜的蓝莓酱刚刚好!而且装饰得好有心思,用果酱、朱古力酱画出一棵树,而且仲有用威化做成蝴蝶,所有野都用心制作。
自家制焦糖苹果批伴云呢嗱雪糕

虽然个 set dinner 已经有甜品,而且都感到有点饱,但最后都额外叫了自家制焦糖苹果批伴云呢嗱雪糕!因为我本身都好喜欢吃苹果批,所以忍不住叫了。呢个苹果批同出面好唔同,酥皮非常香脆,而且带点焦糖味。而入面的苹果系用玉桂煮过,微酸中带有香甜的玉桂味,好食。上枱时苹果批热辣辣,同雪糕一齐食,一冻一热,口感丰富!

最后当然唔少得饮品啦!
Ginger Beer

我就饮来自意大利的 Ginger Beer,好重好浓烈的姜味,入口带点辣同青柠的微酸,滑过喉咙依然感受到姜的辛辣感,好劲。
Mojito

我朋友就饮没酒精的Mojito,感觉好清新,而且有好强的薄荷味。

今日呢餐真系食得非常开心,食物卖相靓、精致外,而且好味,真系睇得出厨师用心烹调同制作,又睇得又食得,正!
2016-01-06
自家烟熏三文鱼伴血橙、羊奶芝士、火箭菜