2014-02-05 130 浏览
1月31日大年初一去左屯门UA睇戏,睇完戏去食糖水,10点几都咁多人等位,好夸张,我们等左廿几分钟有位,系出面已睇定食咩,不过个餐纸唔够详细,入到去先见到有桑寄生蛋茶,本来系谂住叫其它的,后尾就叫左一碗桑寄生蛋茶. 分别都叫左姜汁汤丸,红豆沙汤丸,芝麻糊,雪糕红豆沙凉粉,绿茶雪糕芝麻糊豆腐花,佢地有个名好好听,不过己忘记了.桑寄生蛋茶系有一只深色的鸡蛋,汤水都几深色的,有一两糕红枣,几粒莲子,味道都OK,唔会好甜,适中呀. 姜汁汤丸系白芝麻汤丸,个汤都几姜的,汤丸都好软,红豆沙汤丸唔够热,反而芝麻糊就热辣辣好味又滑. 其余雪糕的因为他们每次都嚟食呢个的,所以系好味架.食完走,门口还有一堆人在等位,真的十分之夸张.

2014-01-31