2012-06-25
好耐无写食评, 但系呢间都忍唔住俾个"叻"佢. 今日同屋企人去旺角行街, 到3点几肚饿要食少少野, 其中有人钟意食日本野, 心谂旺角无乜好日本餐厅, 食寿司应该最稳阵, 谂起以前经过雅兰成日见一寿司有人排队, 睇过食评又OK, 点知去到就搬左二期, 去二期都唔系远, 咁就无睇到二期新开分店既食评就咁就出事啦. 搭车立上到二楼, 见到系新装修都几大又OK. 3点几食客唔多, 另一边都无人坐, 去到坐左卡位. 其实就坐系个下单机隔离, 等左5分钟都未见侍应斟茶过来就叫佢, 个姐姐仔就话斟紧, 就过左几分钟见几个侍应仲系度倾计, 好就再问啦, 佢又话斟紧. 我话系唔系以落单先啦, 个女仔就好唔愿意咁慢慢lan 过黎, 我同佢讲要乜, 叫完一样佢就dup低头望一望我个餐牌, 原来佢要写number, 咁我就索性讲埋个number 佢听, 落完单多谢都无紧就行左去, 真系"叻"不久隔离枱有几个人坐低, 好快就上茶俾佢地, 再过几分钟先上茶, 一摸上手杯茶系热, 终于明白点解叫斟紧啦 , 经验话我知咁既环境都知唔方好食架啦, 只系希望唔系太差. 叫左D熟食希望大步larm 过. 到上菜另一个侍应
到上菜另一个侍应又系粒声唔出咁摆怟碟寿司, 跟住又多谢无声走左, 又要俾个 "叻"佢, 见到个蟹子同三文鱼子寿司颜色深红, 好似有D漏气咁, 并唔饱满, 心知唔系新鲜货, 我无食, 屋企人意见系无其他地方食过既新鲜. 跟住鸡软骨, 呢个都算OK, 新鲜炸, 系味精多D.
跟住就来鳗鱼, 望个样已经唔吸引, 真系超市买都好过佢, 仲要收我行我$25 , 玉子寿司都唔系沟得水多, D色好淡, 不意外地系冻既. 其他鱼类寿司无乜鱼味, 烧三文鱼系新鲜热既, 不过又系无鱼味, 剩系食到七味粉味. 叫完第一轮我都唔想再叫, 屋企人又惊唔够, 叫多左个刺身同同清酒煮蚬, 其中刺身唔知乜野鱼, 有人食过话系臭既, 要佢换, 个姐姐仔又 lan 过来, 望左望话唔系㖞新鲜既㖞, 好似我地屈佢咁, 我地紧持, 佢又揾左另一个serier D既过来, 我地话换三文鱼, 佢话无, 一定要换番果种鱼, 跟住入左厨房, 过左几分钟攞左两块三文鱼出黎, 唯一叫好既, 不过D鱼又系唔系新鲜. D蚬又系梅既.
我地食到都唔想食, 叫埋单, 个侍应多谢都无声就 up左个数俾我听, 我就俾现金一个仙贴士都无俾.
一寿司真系好唔掂, 早知行多几步要食峰好过. 一寿司俾钱都唔会再食