2009-01-14
久违了的外地朋友-大侠, 约在这里食饭, 我第一个反应就系"唔系呀哗?"鲤鱼门食海鲜? 250蚊一位? 好似系游客放血区㖞! 心谂算啦, 难得见面, 俾人锯一次吧啦....去到坐低, 分上下两层, 因我们迟订枱, 只好坐下层. 这样反而更好, 原来上层虽然风气好, 但太多人, 好嘈; 现在我们可无人骚扰地畅谈. 一围七个人, 其中大侠更首次和女友出席. 大家开怀地回忆以往读书时的趣事, 互相踢爆 其间问为何拣这里, 原来系其中一位朋友-小生提议的, 佢经常帮衬, 同周老板熟左, 所以唔怕"俾佢锯", 大派定心丸! 人齐便上菜, 碟碟海鲜份量足, 爽滑弹牙无欺场! 各道菜式的味道与之前两位师兄所描述的一样, 好好味. 尤其当你睇相时, 请留意食物和筷子汤匙的对比, 可以睇到青边鲍真系好大只!!! 印象最深的是濑尿虾, 几乎长过我前臂, 好强! 食至中途, 小生突然宣布: 其实大侠刚与女友上了律师楼签纸结婚, 正式做老衬!! 我们随即向两位新人敬酒恭贺!! 在全无准备下, 唯有以"请佢两位"作为贺礼, 请大侠见谅!!