2016-10-22 1433 浏览
已经有一段时候无到ISquare高楼餐厅食饭,今次同朋友食饭,选择左呢间质素相当高嘅中餐,仲有璀璨夜景相伴添~~先黎几碟小食开开胃,素鹅炸得外层金黄酥脆,但一啲油腻嘅感觉都无,而内里馅料丰富,菇粒有咬口,诚意度十足。而冰烧三层肉卖相精致,味道亦甚具层次,烧肉皮香脆,而肉质细嫩软滑; 而冷盘沙姜冻猪手,沙姜味道适中,猪手肉质晶莹,口感弹牙,亦系一道具质素嘅前菜小食。吉品佛跳墙系今晚嘅主角,完盅炖好上枱,必然是热辣辣,先品尝一啖热汤,味道浓郁而够清,感觉已经满足。再睇睇盅中嘅真材实料,辽参、花胶、吉品鲍、鱼翅通通有齐,简直就系矜贵丰富而名贵,难怪呢个佛跳墙系咁出名。佛跳墙之后叫左两道小菜试试厨师嘅手势,翡翠炒鲜鲍片炒得甚具获气,样样食材炒得爽口,亦食得到鲍片弹牙嘅口感同应有嘅鲜味,确实不错;而黄金蟹肉煎酿带子,带子先经过走油香煎,然后再加上蟹肉一齐炒,完美呈现海鲜应有嘅鲜味。
2016-08-03