2023-01-26
北角揾食好易揾,沿著大路英皇道走四维两旁都有好多好食, 身处砲台山站,打斜沿著行人天桥,望过去就有间知粥尝乐,食粥嘅咁一于走过去,行下睇一下有乜好揾食,一坐低,就见到有粥,仲系虾蟹粥添,咁我哋拣咗个鲍鱼海鲜粥, 一个条牛脷酥加埋个豆浆, 加埋啲食粥嘅配菜 ,非常好味㗎喇 ,话说虾蟹粥知道煲得都好,食得舒服,食落都好好味,就算肉蟹水蟹,都一样咁好食,因为水蟹粥甜,肉蟹就有肉食,各擅胜场,唔知就以为水蟹唔好食唔抵,祗系唔知水蟹系清甜啫,主要鲍鱼两只,同朋友一人一只,虾呀等等各样都先嚟唔错 ,重有沙姜鸡更是好睇好味道,今日整个豉椒炒蚬,一路食唔使咁多,慢慢都一样咁好味,其实最主要就系食嘅牛脷酥,先系我今日嘅主菜,因为年纪大咗唔轻易食啲油腻。有朋友帮手,你嘅得嘅,今次再加埋碗热豆浆,简直系我至爱呀,下次经过行过一定唔会错过,原因呢度嘅牛脷酥真系好正呀!
重有沙姜鸡更是好睇好味道,
今日整个豉椒炒蚬,一路食唔使咁多,慢慢都一样咁好味,