2012-05-24
依个周末遇正短周唔使返工,舅仔又咁啱都唔使,老婆同姨仔周六例休,难得大家依朝无细艺,就一齐行远少少过嚟稻坊饮啖茶,食个包。都差唔多成10点,等位唔多人,等咗一阵就有位。个场都装修得几靓㖞,天花一列水晶灯,亮丽但唔俗套;近窗系一排卡位,感觉较为阔落光猛,场中就稍为逼啲,全部枱凳都系一张紧贴另一张。点心纸分为炸点、蒸点、粥点、肠点、饭点、甜点……,大部份以大中小点计价钱,至于大中小点咩价,在于你晌边个日子、边个时段帮衬;不过,有啲又标明价钱,而且,仲有一张纸仔「时尚点心」,有晒价钱之余,仲图文并茂添;当然,唔少得一啲优惠美点,价钱会更抵啲。拿住堆点心纸,轮流拣几款点心,剔吓剔吓就咁剔咗成10样嘢,应该都差唔多,唔够再补单。鲜虾炸油角个名唔系好记得,不过,外貌跟过农历年时食嘅油角一样,角边扭晒花。馅内包裹葱花、虾肉,食起嚟无咁油腻,不过,外皮有啲厚,又唔够脆。酥皮叉烧餐包 $13.8叉烧餐包加咗菠萝包皮嘅版本,上面层菠萝包皮几松脆,包身亦都发得松软,不过,叉烧馅得好少,唔好见佢好似大大个,涨卜卜,查实内里好「真空」。陈皮牛肉肠(大点) 即拉肠粉够热辣,始终好食啲,肠粉皮拉得都够薄,透出牛肉,
都差唔多成10点,等位唔多人,等咗一阵就有位。个场都装修得几靓㖞,天花一列水晶灯,亮丽但唔俗套;近窗系一排卡位,感觉较为阔落光猛,场中就稍为逼啲,全部枱凳都系一张紧贴另一张。 点心纸分为炸点、蒸点、粥点、肠点、饭点、甜点……,大部份以大中小点计价钱,至于大中小点咩价,在于你晌边个日子、边个时段帮衬;不过,有啲又标明价钱,而且,仲有一张纸仔「时尚点心」,有晒价钱之余,仲图文并茂添;当然,唔少得一啲优惠美点,价钱会更抵啲。拿住堆点心纸,轮流拣几款点心,剔吓剔吓就咁剔咗成10样嘢,应该都差唔多,唔够再补单。
鲜虾炸油角
个名唔系好记得,不过,外貌跟过农历年时食嘅油角一样,角边扭晒花。馅内包裹葱花、虾肉,食起嚟无咁油腻,不过,外皮有啲厚,又唔够脆。 酥皮叉烧餐包 $13.8
叉烧餐包加咗菠萝包皮嘅版本,上面层菠萝包皮几松脆,包身亦都发得松软,不过,叉烧馅得好少,唔好见佢好似大大个,涨卜卜,查实内里好「真空」。 陈皮牛肉肠(大点)
即拉肠粉够热辣,始终好食啲,肠粉皮拉得都够薄,透出牛肉,牛肉系用免治牛,但分布有啲唔平均,兼且陈皮香味唔突出,可谓美中不足。 擂沙紫麦包(中点)
紫麦包比人觉得带有健康元素,但系味道唔觉有好大唔同;擂沙令个想起擂沙汤圆,包内嘅芝麻流心好香芝麻味,流心效果都勉强OK,因为有一半唔系好流,变咗芝麻蓉。 酱皇金钱肚(大点)
金钱肚炆得好腍,酱汁浓香几惹味,真系想叫个白饭嚟捞架,哈哈!所以,垫底嘅萝卜都唔会走鸡。 娥姐蒸粉果(中点)
包得大大粒,但系外皮厚同埋黐牙,就算馅料有几足,都系好影响口感。 京沪小笼包 $14.8
小笼包做得不过不失啦,小笼包内注满汤汁,馅肉几鲜,系多咗少少肥肉,而十多折包得算系咁。 蒜香春卷拼咸水角 $13.8
好大路嘅油炸点心,好处就系双拼咗,一碟可食到两款嘢。春卷带有少少蒜香,浓啲就仲好,炸得又几脆口,唔错;咸水角,无咩特别,就系大多数人食点心会叫嘅传统。 皮蛋瘦肉粥(小点)
当得小点,你都唔好望有好多料,查实又真系可以话无乜料,粥底都绵,只不过皮蛋又好,瘦肉又好,唔多见影,有都碎湿湿得紧要。 砵仔萝卜糕 $12.8
个蒸萝卜糕麻麻哋好食,一则萝卜味唔浓,二则个质感有少少削,最衰系里面比较多肥猪肉,屋企人唔太钟意。 食完10笼嘢,大家都觉得差唔多饱,再者食物质素又无话好好,故此都无再加单,饮多啖茶,吹多几句,都埋单走人。因为之前请咗几餐,依餐姨仔话唔好同佢挣,咁多谢晒佢喇。事后无问佢食咗几多,我估大概都要两旧水落楼。