2016-08-27
香港嘅铺租腾贵,要经营一间有heart嘅餐厅, 总逃不过挨贵租嘅命运。于是,工厂大厦餐厅开始兴起,观塘工厦餐厅尤其出名,越开越多,而且越开越有heart。呢间叫做《The Base》嘅餐厅位于开源道嘅工厦里面, 令人意想不到嘅系,响满布石屎嘅工厦, 竟然都可以揾到一间 气质优间充满离港感觉嘅餐厅, 简直就系沙漠中的绿洲。餐厅嘅格调以木色嘅家具为主,设计简约得来带点绿化感觉。 最吸睛嘅地方就系玻璃窗外特大嘅露台, 外面摆放著一张户外嘅餐桌椅, 配合埋灯光, 都几有情调 。秋天或者冬天夜晚黎, 就最适合不过。餐厅嘅食物以展示出食材嘅本质为重点, 迎合餐厅The Base嘅宗旨。先介绍一下食物,沙律方面今次就叫咗火烧原棵罗马生菜配冬阴功沙律汁。 呢个沙律带点fusion感觉,原棵 罗马生菜上碟亦是第一次见, 罗马生菜经过火炙, 增加咗一点炭烤感觉, 冬阴功沙律汁调味刚刚好,带点香茅味之余,亦唔会抢了罗马生菜嘅清甜。小食方面亦睇得出大厨嘅心思,炸虾肉酿鸡翼珍宝珠, 系先将鸡翼嘅骨去掉,然后再喺无骨鸡翼中酿入虾胶去炸,可以用手拎住鸡骨黎食,就好似珍宝珠一样食法, 配合埋两款特制嘅沙律酱 , 一辣
烧原棵罗马生菜配冬阴功沙律汁
炸虾酿鸡翼珍宝珠