2020-11-13 85 浏览
香港地方唔大,铺租又贵,所以有唔少餐厅铺头都唔系开喺大街大巷。所以,间中就会听到有人发掘到d隐世餐厅、隐世小店。而今晚去呢间餐厅,虽然其实系喺尖沙咀佐敦闹市区入面,但就真系有去揾隐世餐厅既感觉。由山林道弥敦道果头开始行,行到尽头,见到酒店转入右边既细巷,行几步见到楼梯,上左楼梯就系餐厅。佢个环境系好似俾石屎森林包围住既一间餐厅,但完全冇后巷果种污糟同嘈既感觉,反而系静静地几舒服。所以都有唔少人坐左喺户外既位,再开枝酒,叹生蚝。我地大约八点左右黎到,d位都坐得七七八八。望一望menu,menu封面就写住佢地系wine and oyster既expert。可惜,我唔多饮得,同埋我地唔太好生蚝,所以两样都冇叫。虽然冇饮酒,但我地叫左几样下酒菜,两杯野饮同一个海鲜set做main dish。最先黎既系一口和牛粒。哗,都几大碟,我地两个人慢慢拮,真系食到够都得。和牛粒煎得够,虽然未到表面香脆,但都几香口,而且确实系好软林。碟侧边有盐同黑椒,沾一沾,拮下一粒,拮下又一粒,唔错。跟住黎既系白酒煮蚬。份量都唔细,d蚬都叠到高高地咁。白酒唔系好浓,加cream煮果只,清清地唔会抢左蚬既味。蚬就算系细只d

跟住黎既系白酒煮蚬。份量都唔细,d蚬都叠到高高地咁。白酒唔系好浓,加cream煮果只,清清地唔会抢左蚬既味。蚬就算系细只d既果种,不过最紧要量够同埋都冇咩沙。

再黎系炸鸡软骨。哗,仲大份过和牛粒,我地一见到就谂:连主菜都未黎,会唔会食唔哂。鸡软骨比平时小食店果d大粒,佢呢度一粒有两至三粒平时食果d既size。炸得够香脆,又脆又爽。热辣辣岩岩炸起既鸡软骨,当然要沾沙律酱,咸香又香口脆口,大碟但一阵就清哂。

最后黎系主菜,烤焗海鲜拼盘。睇相就见到啦,除左丰富,都系丰富。大大碟装住各种各样既海鲜同埋一只大啡菇,一系蒜蓉焗、一系芝士焗,食左唔少小食,但一睇到个拼盘已经食指大动。

蒜蓉焗翡翠螺,蒜蓉既香加上翡翠螺既又烟韧又脆口既螺肉,食完肉都要饮埋壳入面既汁先放低。芝士焗扇贝,芝士铺满成只扇贝,而且焗到熔哂仲有少少焦脆。了起扇贝肉同芝士,一啖放入口,正。大啡菇大大只,面头又系放满左芝士,焗到熔哂又拉丝既芝士,加上又多汁又香既大啡菇肉,简直系perfect match。跟住系主角,芝士同蒜蓉焗龙虾各一边。龙虾系酒店自助餐既果d冻龙虾既size,仲有大大只虾钳。慢慢用叉刮起入面既虾肉同膏,再连埋面头既馅,一啖放入口,啖啖肉好满足。慢慢剥埋只虾钳之后,最后再食埋两只蒜蓉开边虾,饱哂。

今次叫左唔少小食同个拼盘,但见台台都系开酒加生蚝,下次再黎一于叫呢个配搭再加一个意粉试试佢先。