2018-12-24
趁圣诞节假期我同行山友去行山乐,行山是一件很快乐的事,而且行完可以食番邪恶的午餐。今日约好行山友行龙脊到大浪湾, 我哋攀山越岭竹行了两个小时行到去大浪湾。时间刚刚好午餐时间到,我到就系大浪湾揾士多食餐肉蛋公仔面,唔知点解总觉得行完山要食返个面。其实士多数量寥寥可数,1间coffee, 3间士多,我同行山友就选择了可乐士多,士多虽然细,只有5张台面食客已坐满的,而且感觉亲民,见到咁多熟客帮衬,点都要去呢间。坐底已经闻到好厉害的镬气由厨房扑出嚟,单闻已经留晒口水,见佢哋送食物上台卖相及味道都非常吸引,尤其是炒饭、蛋包饭及西多士通通都叫人睇到都吞口水, 肚饿指数急性。但我同行山友都指定要午餐肉煎蛋出前一丁, 慰劳自己咁辛苦行完整个过程。好呀~ 餐蛋出前一丁终于出现了, 圆形厚切的午餐肉, 如果可以再煎㶶一点会更香, 煎太阳蛋非常漂亮, 出前一丁主动软硬度刚刚好,好美味呀~我可以讲性价比极高,呢碗面只系$25蚊,市区同大排档都做唔到呢个价。如果要杯冻柠宾都系$15蚊,价钱超级亲民,唔会好似其他行山区食店开天杀价。我会下次为了这家可乐士多,再来大浪湾行山的,我要再试埋炒粉面饭,突然我觉得石澳街坊
我会下次为了这家可乐士多,再来大浪湾行山的,我要再试埋炒粉面饭,突然我觉得石澳街坊们好幸福啊~