2022-05-30 127 浏览
石门地铁站附近的一间拉面店,朋友介纪话钟意食幼面嘅可以试吓,去开𠮶头一于就试试😗·<博多鸡叉烧味玉鸡白汤拉面> ʜᴋᴅ 83比起豚骨汤个人更钟意鸡白汤,所以去拉面店见到有鸡白汤都会试吓😆呢度嘅汤底浓淡、拉面软硬都可以自己选择,我㨂咗浓汤配普通软硬嘅面🍜鸡白汤好浓厚,质地微稠,隐约有种熟悉嘅味道,就系阿妈煲足料鸡汤嘅感觉,当然佢更加浓🤭拉面使用幼面,闻落有少许碱水味但食落唔觉🤫本来都想叫特盛叉烧,但店员话唔够鸡叉烧了,所以只得两块🥲其中一块带一大块鸡片,食到好香炭烤嘅香味,鸡肉质哋偏扎实,如果再嫩滑啲就好😉·<酱油特盛叉烧味肉豚骨汤拉面> ʜᴋᴅ 93汤底一试就食到酱油嘅甘香,浓度适中唔会过腻😉叉烧切得较薄,肉眼睇以为肥膏位居多,但食落又唔觉,肉质已经好软淰,带有微微炙烧香味😋溏心蛋表现就稍逊色,蛋本身生熟度是偏熟但可以接受,觉得腌得未够入味😕·<芝士羽根烧饺子> ʜᴋᴅ 28煎饺配上一大片芝士🧀记住要趁热食芝士先可以拉丝呀,放凉之后就会凝固咗拉唔到㗎啦🙈·<柚子味付莲藕片> ʜᴋᴅ 18莲藕片保持到爽脆口感,酸酸甜甜好清新
<博多鸡叉烧味玉鸡白汤拉面> ʜᴋᴅ 83

<酱油特盛叉烧味肉豚骨汤拉面> ʜᴋᴅ 93

<芝士羽根烧饺子> ʜᴋᴅ 28

<柚子味付莲藕片> ʜᴋᴅ 18
莲藕片保持到爽脆口感,酸酸甜甜好清新嘅味道,柚子味喺比较后段时会更突出🍊

<枝豆> ʜᴋᴅ 18
可以想像到的味道,但又建议食拉面前食,汤底太浓味会盖过味蕾敏感度🤪