2020-11-23
今日特登同两位沙田朋友,入黎石门食野~ 好耐无入黎呢头,好似开咗好多唔同嘅小店。朋友介绍呢间新开嘅中式小菜,佢话每晚都有唔少人排队,我哋好彩早咗入黎,六点钟暂时唔洗排🤣一入到去,环境阔落,灯光明亮,俾人好舒服嘅感觉🙂 坐低咗之后,店员非常有善,即刻为我地打点一切,总厨有哥亦好热情❤️ 主动介绍小店既撚手小菜😍天气开始转凉,总厨为我地推荐「双东黑草羊腩煲」🐑 个煲卖相好吸引又好足料,有大量羊腩同枝竹。等左大约十分钟,个煲滚起就食得啦😋 羊腩煲香气扑鼻,未食已经流哂口水~ 先食旧羊腩,肉质嫩滑,入口软腍,带有微微既羊膻味,咬落去充满浓郁肉汁,好有水准🤩 点埋腐乳酱,更有风味~ 枝竹亦都完全吸收到酱汁,好鲜味。另外,有盘生菜🥬比我地放落煲煮埋黎食,能够吸收晒羊腩煲既精华🤣 食完成个人都变得好和暖😄「大澳香虾骨」🦴 招牌菜,用左来自大澳既虾酱十分特别~ 热辣辣新鲜炸起,咬落去外层带点脆,入面既金莎骨煮得好入味,肉质结实,肥瘦分明,吸哂虾酱既精华,令我地赞不绝口😜👏🏻「豉油王海中虾」🦐 铺头除左小菜出色,海鲜同样值得一试✌🏻见到店内内设有鱼缸,即叫即煮,好新鲜!海中虾够大只,咬落去爽口又弹牙,亦煮
「豉油王海中虾」🦐 铺头除左小菜出色,海鲜同样值得一试✌🏻见到店内内设有鱼缸,即叫即煮,好新鲜!海中虾够大只,咬落去爽口又弹牙,亦煮得好入味,个虾壳脆到可以食埋😝
「腊味炒时蔬」点可以唔叫返个菜🥬食呢~ 腊味份量好多,食落好惹味,豆苗新鲜,炒既火候同时间岩岩好,一啲都唔老,食落好嫩😌
「胡椒猪肚汤」🐷🐽 最后想叫个汤饮下,足料又够味,猪肚清洁得好干净,一啲腥味都无,个汤好清甜,再带有胡椒嘅辣味,口感丰富☺️ 饮完都唔会觉得口干,无味精💯
总括嚟讲,成餐饭都食得好开心好满意,环境舒适、店员有礼👨🏻🍳食物质素高、价钱合理,值得推介💓