2021-08-10 250 浏览
喺IG见到新开咗间过江龙马拉菜,有砂锅打边炉好特别,所以约埋朋友嚟试下。餐牌只有一版,招牌菜系砂锅肉骨茶同霹雳仁当牛腩煲,仲可以加配料打边炉。我哋两个人点咗一个霹雳仁当牛腩煲,火锅配料安格斯肥牛同大光面。霹雳仁当牛腩煲用细细个gas炉煲住,一上枱就闻到好香咖喱牛味。仁当原来即系香港人叫嘅巴东,系源自印尼嘅一种咖喱,以香料、辣椒同椰奶炖煮牛肉。食落香料味道浓郁得嚟又唔会太咸,辣度属于小辣。唔好睇佢煲仔细细,牛腩份量都好多。牛腩煮得够软腍,而且煮到入晒味,啖啖香浓咖喱味食完牛腩就可以渌安格斯肥牛食,安格斯肥牛质素高,油花分布均匀煲煲下得返好少汤,店员有主动帮忙加汤,汤唔系清汤而系咖喱汤,所以唔怕会沟淡晒个汤底。食完肥牛之后就渌大光面,大光面吸收晒咖喱汤嘅香味,而且弯弯嘅面条非常挂汤除咗牛腩煲仲叫咗两个小食,参巴辣酱炸豆腐表面脆身,参巴辣酱好香虾酱味又够辣,超惹味蒜油肥仔芽菜比平时食到嘅芽菜更粗身,食落口感爽脆,而且好香蒜油味整体嚟讲食物质素高,仁当牛腩煲真系好好味,加入香港人最爱嘅打边炉元素好有创意下次会再嚟试下另一招牌菜- 砂锅肉骨茶。

霹雳仁当牛腩煲

大光面

参巴辣酱炸豆腐

蒜油肥仔芽菜

下次会再嚟试下另一招牌菜- 砂锅肉骨茶。
霹雳仁当牛腩煲
大光面