2019-05-07
假日嘅尾声嚟到「忠诚茶座泰国菜」。红咖哩(鸡)呢道嘅红咖哩食落唔辣,仲有甜味。味道非常浓,唔似出面平价咖哩咁多多水但小小咖哩粉同埋食落咖哩味好淡,送饭一流。由于见佢唔系水汪汪水状咁,所以就叫咗蒜蓉包,捞d咖哩嚟食。香草蒜蓉包个蒜蓉包烘得够香脆,蒜蓉同香草味都好够,老实讲就咁食唔捞咖哩已经好正。由于个包烘得够干身同埋香脆,所以超索汁,索晒d咖哩🤤🤤谂起都想食。腌肉碎生菜包(猪)呢道菜比想像中辣,系头顶渗汗珠果只种辣。但系味道非常好,唔会太咸,系会想一食再食嘅。不过,生菜嘅量得好小,🤦🏻♂️🤦🏻♂️我谂全部泰国菜都有呢样生菜不足嘅问题。泰式烧牛柳哗!呢个牛柳谂起都想食多次🤤🤤。外层有炭烧香,内层嫩滑有汁水,内层嘅肉系粉嫩色(张相好像影得唔太清楚🤦🏻♂️)。呢道菜真心推介。
红咖哩(鸡)
香草蒜蓉包
腌肉碎生菜包(猪)
泰式烧牛柳