2018-08-01
今日同咗一个好耐冇见嘅朋友约会,佢好少见我架,因为佢非常繁忙,难得佢叫到我,今日几忙都要出嚟见一见佢啦。平时佢净系钟意食日本菜,估唔到佢今次都约我嘅,竟然系去食川菜,真系有啲估佢唔到。到咗餐厅先知道点解佢会叫我嚟,原来系面𠮶13周年,好多碟头盘都系13蚊,13蚊小碟实在令人非常惊讶,我哋当然亦都试咗唔少。清酒芥末莲藕粒$13其实前菜已经有莲藕粒,不过我真系几钟意食莲藕,而且见到系有芥末,有啲日本感觉,当然要试试佢。莲藕好爽,用左清酒同芥末,少少攻鼻,感觉好清爽。椒麻一囗豆腐$13虽然今次冇饮酒,但系其实,$13小碟嘅菜好适合送酒架,一口豆腐炸到好干身,口感好脆,配埋啲椒麻,配饭都一流。白灼猪爽肉$13呢道菜系经理推介嘅,猪爽肉果然好爽㖞,下面仲有啲芽菜,浸住辣汁,辣辣地又几开胃。小葱翁$58个名几得意嘅小葱翁,其实系一个用好多层皮夹住香葱既小点心,听上台𠮶阵时,好大阵葱香,虽然油份好高,但我觉得几好食,佢同面时既葱,有啲唔同,好特别架。面谱小笼包$68好耐冇食小笼包,就叫返个食下啦,呢度嘅小笼包接位几多,入面好多汁架,可惜就厚左少少,不过都几好食。
清酒芥末莲藕粒$13
椒麻一囗豆腐$13