2008-07-16
琴晚一行9人去稻香食饭, 一行入去见装潢唔错, open kitchen, 但一d都唔嘈, 唔热. 我地预订左一围丰收宴, 评价如下:丰收宴红灼海生虾 - 得廿只到 翠玉炒双蚌 - 好细碟, 唔够食黄金龙皇卷 - wafer纸包海鲜, 仅仅合格肘子片扒翡翠 - 又系超细碟竹笙鸡丝珍珠翅 - 好似献多, 翅极少金钱扣花胶筒 - 个waitress话promotion, 唔驶加钱转足两斤姜葱炒蟹. 点知又系揾笨之作, d蟹连钢好似我手掌咁大, 根本无肉食.清蒸大东星 - 条鱼ok, 但只有一斤左右, 唔够食稻香贵妃鸡 - 雪藏鸡, 偏细只泰式红米炒饭 - 细碟但几好咬口蟠桃寿饱 - 一般精美果盘 - 一般每席敬送:燕京啤酒2支、果茶2酌、免收茶芥及加一服务费 (死都唔肯啤酒换果汁, 搅到揸车一族都要饮!!!)星期一至四惠顾,每席$$1,388【供十二位用】(公众假期除外)我呢一晚请长辈食饭及补祝妈咪生日, 食到头两碟见d码咁细就心知不妙, 即加小食牛展, 鸡脚等小食. 仲要叫一打生煎饱餐hk$68, 同瑶柱金姑炒伊面(hk$68), 以为散叫会大碟d, 点知一样系用一个8寸类似汤碗既东西装
丰收宴
红灼海生虾 - 得廿只到
翠玉炒双蚌 - 好细碟, 唔够食
黄金龙皇卷 - wafer纸包海鲜, 仅仅合格
肘子片扒翡翠 - 又系超细碟
竹笙鸡丝珍珠翅 - 好似献多, 翅极少
清蒸大东星 - 条鱼ok, 但只有一斤左右, 唔够食
稻香贵妃鸡 - 雪藏鸡, 偏细只
泰式红米炒饭 - 细碟但几好咬口
蟠桃寿饱 - 一般
精美果盘 - 一般
我呢一晚请长辈食饭及补祝妈咪生日, 食到头两碟见d码咁细就心知不妙, 即加小食牛展, 鸡脚等小食. 仲要叫一打生煎饱餐hk$68, 同瑶柱金姑炒伊面(hk$68), 以为散叫会大碟d, 点知一样系用一个8寸类似汤碗既东西装, 完全失望!!
写明供十二位用, 应该比足够份量, 请人食饭唔够食好尴尬, 见我地extra叫咁多野食, 就知几唔够食.....唔只我地, 隔离几枱一样要加𩠌.
黎稻香, 都系buy佢经济实惠, 食装潢, 根本唔驶黎呢度. 结果埋单要hk$160/人, 劲唔抵. 我谂一定无下次了.
ps. 睇埋其他客家好栈d comments, 叫围菜一样要加𩠌, 唉, 真系好怀念以前既稻香.....虽然百物腾贵, 但我宁愿食d cheap d既野都一定要饱啰!