2022-01-01
难得去屯门码头搭船入大澳,就再早啲嚟试下呢间bookmark 咗好耐嘅cafe,海趣坊呢个商场十年如一日,但系一楼角落呢间cafe 就好突出,木系装潢加落地玻璃,冬天嘅阳光透入嚟室内有好温暖嘅感觉,再加上节日嘅摆设,好似去咗北欧小木屋一样🎄呢度餐牌选择贵精不贵多,啱哂有选择困难症嘅朋友,一场嚟到紧系要试佢嘅招牌啦,朋友拣咗个all day breakfast, 我就决定要明太子蟹肉忌廉意粉,再加多杯出边少见嘅桂花蜜糖latte咖啡先到,外表100分,拉花靓得嚟仲有桂花醉点缀,入口先系浓香嘅咖啡味,最后会留低清香嘅桂花香系口腔入边,独特又为冬日带嚟暖暖嘅幸福感觉意粉一上枱,份量绝对比外边嘅cafe多1/3左右,男仔的话都一定够食,上边铺满咗蟹肉碎同蟹籽,拌匀之后每啖都有浓厚嘅酱汁同蟹肉丝,大推呢款意粉😋😋最钟意呢度冇限时,有时间可以同朋友系度倾计度过一个快乐嘅下午,见到隔离食热狗好似都好吸引,下次一定要试下先得😛