2006-02-17
与三位寿星女补祝生日,改了几次日子,今次终于食到啦!每人要一个头盘,另外再叫四个主菜大家食。头盘:我当然要香煎鹅肝啦,鹅肝本身质素唔差,入口即溶,可惜唔够热,而且煎得唔够香脆。主菜:扇贝杂菌Risotto-虽然扇贝大只新鲜、杂菌亦香,不过我应食Risotto,饭才是主角,这里的饭质软硬度适中,creamy得来唔会过溜,算做得不错,是我在香港食过意大利饭中,水准仅次于Sabatini及飞猪。鸭肉蕃茄长通粉-蕃茄汁较浠,浓度唔够,味道较淡;鸭肉较膻,口感似羊肉。相买及味道来讲,真系好普通,似一般餐厅几十蚊一个的pasta。香煎羊扒-相买完全唔似羊扒,而肉质亦唔似羊,偏向似猪。牛仔柳-要了5成,没有过火;肉质好嫩,肉汁亦丰富。6个人叫了4个主菜,初时惊唔够食,原来主菜份量都唔少,最后都食得好饱,但餐后甜品是不可不叫的。甜品:Combo dessert –好够排场。有tiramisu、火燄Cream Brule、两个三角型的意大利雪榚及两球普通的云呢拿雪榚。因为火燄的关系,Cream Brule好重酒味、Tiramisu的咖啡味唔够浓,唔够creamy,似普通的朱古力蛋榚,三角型的意大利雪榚最
每人要一个头盘,另外再叫四个主菜大家食。
头盘:
主菜:
香煎羊扒-相买完全唔似羊扒,而肉质亦唔似羊,偏向似猪。
牛仔柳-要了5成,没有过火;肉质好嫩,肉汁亦丰富。
甜品:
Combo dessert –好够排场。有tiramisu、火燄Cream Brule、两个三角型的意大利雪榚及两球普通的云呢拿雪榚。因为火燄的关系,Cream Brule好重酒味、Tiramisu的咖啡味唔够浓,唔够creamy,似普通的朱古力蛋榚,三角型的意大利雪榚最好味,又香又重奶味,因为每人试少少,感觉不算太溜。
柠檬雪芭-是来货再行加工,所以没有特别。
食物价钱算ok,反且我觉得最贵系我o地饮了4枝差不多$200的矿泉水。