2019-09-02 68 浏览
社企餐厅俾我既印象大多都系café,或者价钱比较亲民为主。最近发现佐敦同尖沙咀交界有一间比较高级既社企餐厅【籽乐厨房】。呢间餐厅主打西餐,地点都ok方便、地方都好宽落、环境气氛都几好。餐厅里面黑色制服系聋哑或聼障人士,但沟通落单完全无问题,可以用指或者简单身体语言!侍应都非常亲切~我地分别叫左一个dinner set同一个主菜。分量真系好~~~多,我地两个女仔如果叫两个套餐应该食唔完!Dinner set包括餐汤+蒜蓉包(一人餐有两片)、自选沙律、一个主菜、一个甜品同一杯饮品。我地叫左安格斯牛肉芝士汉堡配薯条套餐 $268 同温泉蛋卡邦尼意粉$138餐汤:南瓜浓汤,好creamy、好浓郁蒜蓉包:蒜味好浓,又好够牛油味、唔会焊得太干!自选沙律-巴马火腿伴蜜瓜田园沙律(配无花果醋汁):巴马火腿有4片,完全唔孤寒、配甜甜蜜瓜非常match,无花果醋汁唔会太酸,而且好特别。不过田园沙律有少少苦安格斯牛肉芝士汉堡配薯条:安格斯牛肉可以选择5成或7成熟,我地就要5成熟。汉堡扒非常juicy,虽然5成熟,但唔会好红同流晒血禁。面包都焊得好脆,真系比较高级果种汉堡。薯条都好新鲜,脆而不干!温泉蛋卡邦尼

餐汤:南瓜浓汤,好creamy、好浓郁

蒜蓉包:蒜味好浓,又好够牛油味、唔会焊得太干!

温泉蛋卡邦尼意粉:分量好大,意粉好creamy,但唔会过咸同腻。加上温泉蛋、味道又变得更加浓郁!系最近食过比较high quality既意粉~

甜品-Brownies:本身想叫cheese cake但去果日无,所以就叫左Brownies,有别于一般Brownies,呢个入面有nuts,口感非常特别,朱古力味亦好浓郁,但又唔会太甜!

总控黎讲,食物水准好高、价钱以呢个水准黎讲系ok既,侍应都非常亲切,而且系社企餐厅餐厅当然要多多支持!