2014-01-23 3158 浏览
一月的某个星期六18/ Jan.朋友生日饭, 由于朋友好迟才覆找餐厅情况有点混乱, 因为旺区的酒楼要应付自由人又要应付年尾饮宴, 即使我们肯分时段用餐店方亦没有位置招呼, 无计之下, 唯有在开饭网上揾些地点较为唔近地铁站附近的, 找到了这间 – 社企餐厅, 无疑由地铁站行过来都要7-8分钟, 对生活在城的城市人来说, 已经比较上远了, 座落在一幢豪宅地下, 但旁边则什么店都没有了, 店内尚算宽趟空间感大, 装饰简约,五个人座嘅枱足可以座得落9位, 途中亦见过此餐厅座得最多的时候都有半满嘅, 经理推介一个四人餐另外再散叫一些个 别美食, 跟餐的有:炖汤四个 – 西洋菜陈肾汤, 汤非常之清但陈肾就每盎可能得一片了 , 所以基本上没有陈肾的香气, 西洋菜有但不多,瘦肉有丁方一粒!前菜是一个冷盘 – 冻荔枝车厘茄, 其实这是一个偷换概念的菜式, 记得几年前在中环的”庆x宴”私房菜吃过一个”冰镇荔枝番茄”但个卖相就未见精致因为就咁揾个白色汤更盛住, 而个车厘茄咁细粒只得一粒系咪难睇咗d呢, 因为本地/中国车厘茄根本唔太贵, 而这里根本上只系好简单咁将车厘茄做咗个荔枝汁香薰浴, 所以车厘茄个表面
炖汤四个 –
西洋菜陈肾汤, 汤非常之清但陈肾就每盎可能得一片了
前菜是一个冷盘 –
冻荔枝车厘茄, 其实这是一个偷换概念的菜式, 记得几年前在中环的”庆x宴”私房菜吃过一个”冰镇荔枝番茄”但个卖相就未见精致因为就咁揾个白色汤更盛住, 而个车厘茄咁细粒只得一粒系咪难睇咗d呢, 因为本地/中国车厘茄根本唔太贵, 而这里根本上只系好简单咁将车厘茄做咗个荔枝汁香薰浴, 所以车厘茄个表面coat上咗一层荔枝汁, 最大功夫可能系同车厘茄脱皮同时又不能煮过头而已
前菜之一 –
金沙炸南瓜片, 外皮的炸衣有咸蛋黄香, 里面的南瓜片则比较簿身, 由于南瓜带微甜同外衣的咸蛋黄的咸味刚好配搭得唔错的味觉效果, 而且还用上了港人喜欢的表现手法-炸!
塩水浸鸡 –
由于是浸鸡, 可能浸完只鸡后没有拿去浸冰水, 鸡皮未见脆口, 又近期周边地区禽流感漫延, 厨师已经将鸡浸至100%全熟, 鸡肉虽则不至于”嚡口”但已经不能用”滑溜”去形容了,鸡的腌味是足够的, 唔难食的一只鸡,
鲜腐竹浸时蔬 –
蔬菜份量够大, 完全可以取代一个菜了,又是中规中举的一道菜.
芋头双肠煲 –
双肠是腊肠&润肠, 芋头的质地不够”粉”, 所以食芋头时感觉唔够香, 不过这完全是取决于芋头的质感, 只是入货的问题吧了
啫啫芥兰煲 –
芥兰煮得软硬度刚好, 调味亦OK!
另外叫的柯打:
冰梅煮鸭(半只) –
鸭是用鸭仔, 所以肉质一定程度上嫩滑加上冰梅献汁亦会令感觉变得滑, 无论唐人定老外煮鸭个汁好多时都会用”甜”去配衬鸭肉, 友人C更话连骨都食埋, 应该系讲”软骨”啫
咕咾子姜虾球 –
一攞到嚟见到个色心里一沉, 点解个色咁沉咁古怪嘅?其实个虾球炸得唔差, 炸衣够脆口, 虾亦还有些鲜味, 但原来虾同子姜嘅辣味真的唔多”夹”㖞, 好奇怪的味觉交义, 个人接受唔到呢个组合,
服务方面 : 良好, 手脚够爽快, 而且识得确认碟内食物全清后才收碟,
价格方面 : 属于中间价钱, 唔会太进取,
食物方面 : 只要系大路菜式一般都OK!
题外话/补充资料: 还有, 这里除了不收开瓶费之外, 还会提供红酒杯, 绝不会欺场俾只水杯你队酒!
2014-01-18