2021-11-16
同铁饭脚都钟意去旧区游走,最近就去左土瓜湾😆 见呢间日式餐厅门面好突出,港岛区都有分店,感觉有质素保证,就决定要试下💁🏽♀️ ➿ 金目鲷 ($98/ 2切)➿ 法国蚝 ($28/ 只)单单系摆盘既认真,已经足以令我地「哗!」几声🤩 生蚝海水咸香味,唔需要调味已经好够味~ 金目鲷比较少见,因为捕鱼期系冬季,食落都觉得好新鲜啊!➿ 蟹皇酱烧蟹膏豆腐 ($48)我要高呼,呢旧豆腐绝对世一🤤 系用蟹膏造既豆腐啊,蟹膏味超浓郁,又有豆腐顺滑既口感!➿ 慢煮鲍鱼配肝酱 ($68)鲍鱼既生熟度处理得刚好,加埋肝酱一齐食几鲜味😋➿ 左口鱼边寿司 ($48)店员叮嘱唔洗点任何调味~ 左口鱼边入口即溶,油脂感好香啊,整体味道好不错👍🏽➿ 花锦鱼生丼 ($188)三文鱼 • 白身鱼 • 赤虾 • 左口鱼边 • 金蟹子 • 三文鱼子 • 樱花虾 • 蟹膏豆腐 • 青瓜 • 甜蛋 • 玉子渍 • 松叶蟹 • 蚬肉超丰富的丼饭,有13款配料咁多~ 玉子溃既色泽极吸引🤩 所有配料都好新鲜,啖啖大满足,蚬肉系坊间丼饭少出现既配料,虽然觉得有少少突兀,但又觉得都系海鲜类,有又无妨既😛呢度既丼饭既饭底都系拌特调酱料~ 我
➿ 法国蚝 ($28/ 只)
➿ 蟹皇酱烧蟹膏豆腐 ($48)
➿ 慢煮鲍鱼配肝酱 ($68)
➿ 左口鱼边寿司 ($48)
➿ 花锦鱼生丼 ($188)
呢度既丼饭既饭底都系拌特调酱料~ 我觉得花锦系酸味重d,而炎之丼就系油脂香担当!
➿ 炎之丼 ($198)
三文鱼蓉 • 左口鱼边 • 牛油酱烧帆立贝 • 海胆酱甜虾蓉 • 蟹膏豆腐
食物既质素高到令我好专注食野🤭 食完野之后,就发现老板娘(应该系?)忙于同客人倾计,分享自家酿既梅酒,成个气氛好亲民,最后我都呃到杯whisky饮🥃