餐厅:永共尝 (尖沙咀)地址:尖沙咀赫德道2号地舖尖沙咀同上环两间Bar Pacific同社会责任企业——永共尝合作,喺日间比佢哋以社企Cafe形式经营,以永续、共享同共尝嘅理念营运,希望喺提倡环保嘅同时♻️,可以帮到社会上有需要人士❤️永共尝致力培训同帮年轻咖啡师创业,另外回收咖啡渣,一部份去循环再造成咖啡杯同餐具等🍴,食客消费满 3 次就可以换到一只35%咖啡渣随行杯😍;另一部份咖啡渣透过社企旗下嘅培训计划,去培训一啲病患照顾者、低收入家庭主妇整手工艺品再拎去卖,扣除成本后就成为佢哋嘅收入👍我今次就去咗尖沙咀嘅分店,餐厅嘅装修的确有别于一般嘅Bar Pacific,佢哋以「木漾邂逅」为主题去布置,唔同嘅植物装饰彷佛形成一个园艺小角落,仲有一幅可以俾人留低回忆/心事嘅小墙🔖,令每一个人嘅心声都可以成为餐厅嘅一部份佢哋最近推出咗一个DINE WITH ME TOGETHER SET($288),当中包括两份意大利饭/意粉主食、一份小食拼盘/沙律🥗,另外仲有两杯饮品☕️,呢个价钱有咁多嘢食真喺好难喺出面揾到。适逢庆祝生日🎂,永共尝仲好好咁帮我将小食转咗做甜品,值得加分😎✝️黑松露忌廉杂菌鱿鱼墨鱼
餐厅:永共尝 (尖沙咀)
地址:尖沙咀赫德道2号地舖

✝️黑松露忌廉杂菌鱿鱼墨鱼咀意大利粉
除咗有鲜香爽韧嘅鱿鱼同墨鱼咀🦑,面头仲放咗一小球黑松露酱,
捞埋本身用忌廉同杂菌煮好嘅意大利粉,食落无我想像中咁滞,而且份量都几多👍

✝️酱香南瓜带子蟹肉意大利粉
用南瓜蓉加忌廉整成酱汁,加入蟹肉碎同迷你带子,
另外仲有车厘茄同三色椒增加意粉嘅颜色,味道相对较为清淡唔腻,若隐若现嘅鲜味又几有惊喜🤩

✝️朱古力心太软伴云呢拿雪糕
即制嘅心太软入口𠮶阵仲喺热辣辣🔥,切开松软嘅外层就见到朱古力酱轻轻流出,配埋香浓嘅云呢拿雪糕一齐食🍨,
形成冷热对比嘅口感层次,职员仲即场画上「Happy Birthday」同用咖啡豆朱古力去装饰,相当有心🥰

特别一提Cafe所提供嘅咖啡都喺用永共尝自家烘焙嘅咖啡豆☕️,饮落醇香浓郁,最重要喺佢哋有一部咖啡打印机,
只要食客上传一张相,就可以打印落杯咖啡到,帮食客制造一杯独一无二嘅咖啡,虽然当日整咗三次先成功,但确实留低咗一个相当唔错嘅回忆🥳
2024-05-03