2017-09-13 6924 浏览
「潮福蒸气石锅」可以话系蒸气海鲜锅嘅鼻祖 年半前食过一次 个时刚刚流行蒸气石锅 而且所有海鲜都系要单点 都几重皮下而家重新包装唔同哂 套餐包一定数量嘅海鲜加指定配料饮品无限追加 成件事抵谂哂今晚猪先生同猪小姐决定再此饮饱食醉位置系旺角同大角咀中间 猪小姐觉得太子站出会比较近晚上八点半到达 接近爆场!环境系酒楼嘅装潢 非常热闹 充满人气比较适合大伙儿边食边吹水唔抹咀哈哈讲解下套餐先 相当丰富!套餐包括有炖汤 乳鸽 龙虾 贝壳盛盘 自选粥底及自选四款海鲜 最后仲有任食任饮嘅配料点心及饮品先上炖汤两盅淮杞炖龙趸骨汤饮落清而润姬崧茸炖螺头汤味道带甘甜两款汤都比人真材实料嘅感觉 十分滋润再尼系每人半只乳鸽乳鸽烧至外层脆皮 鸽肉亦唔会嚡口 每咬一下都溢出邪恶香油 惹味到不得了!贝壳盛盘排住队等我地食有三到四款贝类海产 有沙白 珍珠蚬 螺等等只需一阵 佢地已经乖乖张开哂口 等我地品尝全都新鲜富海水味 唔腥臭又无沙 都算新鲜货啊!龙虾半只有得食!龙虾铺上蒜蓉一齐蒸 系提鲜嘅完美配撘!龙虾超容易起肉 肉身弹牙入味 好爽!一啖放入口 真系好满足大元贝 蛏子皇 鲍鱼同埋龙趸件就系我地自选四款海鲜嘅final
「潮福蒸气石锅」可以话系蒸气海鲜锅嘅鼻祖
都几重皮下

今晚猪先生同猪小姐决定再此饮饱食醉

位置系旺角同大角咀中间 猪小姐觉得太子站出会比较近

晚上八点半到达 接近爆场!
环境系酒楼嘅装潢 非常热闹 充满人气

比较适合大伙儿边食边吹水唔抹咀哈哈
讲解下套餐先 相当丰富!

先上炖汤两盅

贝壳盛盘排住队等我地食

有三到四款贝类海产 有沙白 珍珠蚬 螺等等
只需一阵 佢地已经乖乖张开哂口 等我地品尝
贝壳盛盘
全都新鲜富海水味 唔腥臭又无沙 都算新鲜货啊!
龙虾(半只)
龙虾半只有得食!龙虾铺上蒜蓉一齐蒸 系提鲜嘅完美配撘!
龙虾(半只)
龙虾超容易起肉 肉身弹牙入味 好爽!
一啖放入口 真系好满足

大元贝 蛏子皇 鲍鱼同埋龙趸件就系我地自选四款海鲜嘅final choice

因为已食贝壳盛盘嘛 所以唔再拣贝类了 拣其他海产类试下
大元贝
大元贝肉身好厚而且大粒
大元贝
肉质实净但未至于韧 加入惹味蒜蓉及索味粉丝同蒸 好一味家常小菜 送饭相当一流!
蛏子皇
蛏子皇以同样嘅材料去蒸焗 蛏子肉充满弹性
蛏子皇
咬落弹牙充满嚼劲!嚼下嚼下 好过瘾
鲍鱼 龙趸件
鲍鱼
鲍鱼鲜味十足 蒸嘅时间岩岩好 口感唔错!软腍又易咬 无牙婆都食到哈哈
龙趸件
龙趸件夸张到不得了!大大旧龙趸连皮上!
龙趸件
鱼肉肉质细嫩又滑溜 不添任何调味料去食天然鲜鱼味

厚厚的鱼皮充满胶质 系骨胶原嘅感觉!女士们食多啲 皮肤都靓啲

不过一定要趁热食 冻左会变腥 浪费哂
任食嘅配料选择都唔少 不过去到尼刻声称大胃王嘅猪先生都已经有六 七成饱
不过点都要叫尼试下嘅!
系咁多款手制丸当中 最有水准嘅系虾丸 弹牙得尼虾味亦够 推介!

牛丸都唔错 充满鲜甜肉汁 牛味浓
马拉糕 荷叶饭
最令人惊喜嘅系马!拉!糕!
马拉糕
难怪份量咁多!
粥嘅口感唔够绵密 味道比较清淡 同时系无海鲜精华汁液嘅粥底
其实尼「潮福」食海鲜已够满足
新鲜!足料!选择够多!粥底?!跑龙套而已
题外话/补充资料: 整体尼讲 海鲜全都十分新鲜 用料唔马虎! 而且全程有侍应姐姐控制每款海鲜蒸嘅时间 唔会令海鲜唔热或者过熟!细心又抵赞!
2017-09-07