2010-02-10 9 浏览
上星期约靓女同僚提早食团年饭,到咗深水埗拿出地址按图索骥找寻开饭各食家都介绍的德发小厨,两人傻吓傻吓系北河街市附近打咗两个转先揾到,见到德发门口有位男士招呼紧客人应该系老板,佢见到我哋生客亦好好招呼,难得亦好殷勤介绍菜式同甜品。原先叫虾两味,但系老板话虾太多两个人系食唔晒,咁净要咗黄金虾同老板极力推介嘅大富大贵,好!就到新年啦,大家都要大富大贵。结果只要咗两个𩠌,留返个肚嚟装甜品同两大瓶酒。黄金虾外壳香脆同虾肉好爽,卖相都好靓仔。大富大贵嘅桂花鱼起肉用金针云耳蒸得好滑同有鲜味。甜品要咗心太软同椰丝奶冻,两人同一感觉都话椰丝奶冻正过心太软。两人最后要饮清两大瓶啤酒同红酒,来祝贺新一年大家都心想事成,健康快乐!

黄金虾
大富大贵
椰丝奶冻
心太软
黄金虾
大富大贵
椰丝奶冻
心太软
  • 大富大贵、椰丝奶冻