2011-07-28
约咗好耐,改期又改期嘅一餐旧同事饭局,仲要少吓一个,少吓又一个临时话唔嚟,无奈,但其他肯出嚟都系有心人,所以饭局照搞。最后只得5个人,都系大枱变细枱,叫少啲𩠌啫,最紧要系大家咁耐无聚,聚一聚讲吓近况维系份友情。就大家方便,拣咗好彩集团旗下嘅彩云轩,虽然好彩都搞咗几十年,但感觉都系比较屋村啲,依家多咗几间彩云轩、彩晶轩,路线走高档咗少少,旧铺又翻新吓,睇吓佢嘅水准系点!先讲环境,一字长厅,空间感几好,不过,排枱太密,完全背对背、枱贴枱咁滞,感觉唔系太舒服。幸好,依晚都系七乘几满,未至于周围都系人,倾偈都唔使放尽喉咙。服务方面,人手足,叫菜落单斟茶上菜都有服务员快手快脚搞掂。讲到食物,我哋叫咗1个小食、1份烧味拼盘、2个热盘、半份云吞鸡,连埋茶芥加一都系$530,尖咀区嚟讲都好合理!麻辣牛肚牛肚睇样唔似系柱侯又唔似系卤水,本身味淡,但食落又几爽弹㖞,而面面放咗自家制麻辣酱,果然又麻又辣,小弟唔食辣,真系一件起,两件止喇。烧味拼盘有叉烧、烧鸭、豉油鸡同海蜇,OK啦,无惊喜亦唔差咁啰。榄菜肉崧炒藕片感觉炒得有啲唔够火候,即系唔系好够镬气。藕片虽然都算爽脆,但唔够味,榄菜色泽比较白,因为一向见到
麻辣牛肚
牛肚睇样唔似系柱侯又唔似系卤水,本身味淡,但食落又几爽弹㖞,而面面放咗自家制麻辣酱,果然又麻又辣,小弟唔食辣,真系一件起,两件止喇。 烧味拼盘
有叉烧、烧鸭、豉油鸡同海蜇,OK啦,无惊喜亦唔差咁啰。 榄菜肉崧炒藕片
感觉炒得有啲唔够火候,即系唔系好够镬气。藕片虽然都算爽脆,但唔够味,榄菜色泽比较白,因为一向见到嘅榄菜都好深色吓,而且,味亦较淡,落得份量又少,所以整体碟菜都无乜味。 葡汁海鲜焗南瓜
以葡汁做个海鲜,海鲜唔系用咩贵嘢,都系青衣柳、虾、蟹柳、鱿鱼……等等,材料本身就唔系太期望。葡汁推得几香,香料同椰奶味并重,互相都唔太抢。反而个南瓜一般,睇样个南瓜已经透透哋身,瓜味唔浓,所以我哋都无乜刮啲瓜肉出嚟食。 砂锅云吞鸡半份
全晚最有睇头嘅𩠌菜,我都几钟意叫依道菜,因为又有汤饮,又有云吞同鸡食,平时其他汤水都好少食埋啲渣。汤头几鲜甜,鲜鸡足半只,食落又唔嚡,云吞虽则大粒,但味道就普通咗,猪肉占多汤里仲有黄芽白。 柑?
食晚饭送生果盘,时下好多中菜馆都有,不过,搞嘢在佢哋送上大柑5个,刚啱5个,仲要摆到品神咁嘅样,我哋百无禁忌,所以都无所谓,如果有老人家晌度,实闹鬼死呀。