2019-07-04 441 浏览
我两最钟意捐窿捐罅揾野食,有时中西日菜食得多,都会揾下特色菜食。今次嘅摩洛哥菜食继大学时代食过嘅埃及菜,又一次尝尝地中海菜式。二人点了个二人餐,包括餐汤,沙律,一个前菜,两个主菜现饭或包,饮品两杯和小甜品。餐汤点选了摩洛哥蕃茄浓汤及扁豆汤,两款汤都味浓,传统香菜配以羊肉,扁豆等食材,好足料。沙律拣左希腊沙律,简单生菜青瓜配新鲜橄榄,芝士,蕃茄及橄榄油,最新鲜最简单。前菜有4款选择,不知名餐牌其实点菜好有难度,唯有对住main menu 对下个名,睇下张相,好彩比我地叫左个芝士碎牛肉春卷,有别于中式春卷,无咁脆,无咁薄皮,但多少份松软,同无咁油。主菜点了一个mix grill, 包括羊架,牛肉和鸡肉,羊架肥左少少,不过羊味够浓,鸡肉有黄色及橙色腌料,两款都好味,唔会干争争,牛肉系免治牛肉,同宜妈家私肉丸味好似,其实唔点酱汁,细味肉嘅原味最好味。另一个主菜系鸡炖锅,是小店的招牌菜,传统嘅煲仔饭样很新奇,鸡肉炖锅有半只鸡,配似系咖哩,柠檬和橄榄等调味料,老实说,每道菜都好似用左好多香料咁,会好浓味,但其实食落唔觉好重香料。最重要是没有口渴感觉。两道主菜一个配面包,一个配白饭,白饭有惊喜因为似

两道主菜一个配面包,一个配白饭,白饭有惊喜因为似系印度长米,食落淀粉质感唔重,少许软棉棉,面包点鸡肉炖锅同吃越食越多。

饮品方面拣左两杯mango lassi ,好似印度餐厅咁,餐厅好贴心,饮品唔会好冰,芒果味重。正。

总括黎讲整晚都觉得很新奇,由研究餐牌到品尝美味都是很好的体验。

蕃茄浓汤及扁豆汤
芝士牛肉春卷