2016-05-09
之前行街多数食日本菜,韩国菜或者西餐,巳经食到厌。近来爱上食泰菜, 喜欢果种酸酸辣辣既感觉。问过朋友,佢叫我试下九龙城呢间老字号金兰花,于是放工去左呢间食。‧冬荫功朋友叫我必试呢度既冬荫功,我叫左碗细既。个汤睇落好浓咁。饮一啖试下,WOR~ 即刻爱上! 香茅味好重好正,酸同辣都好够劲道。成个汤好多香料浸住,D虾Size都够大,汤又够浓郁,真系真材实料!曾经去过几次泰国玩,觉得呢间既冬荫功仲好饮过好多泰国果边既餐厅。算我朋友无介绍错啦~‧炒椰苗泰国既菜,卖相翠绿,食落爽口,蒜蓉味都几惹味。OK~‧泰式生菜包生菜食落都新鲜爽脆。肉碎炒得好香又唔会好肥。食落去又系我最钟意既酸酸辣辣,好开胃。生菜包住肉碎食,食完一块又一块都唔唔觉饱。最后我连垫底果块菜叶都食埋。‧酱爆虾丸一上枱仲感受到果种刚刚系油度炸出黎既热度。卖相已吸引,大大粒又胀又饱满。侍应提我咬果阵小心中间D酱料好热,于是我先咬开一个细洞,慢慢啜下,入面个酱热辣辣好浓好香,有好多一粒粒应该系蟹籽既野好有口感。虾丸表面炸到香脆,入面果层虾胶好弹牙好有咬感。值得一试~‧金边粉炒得几有镬气,够干身唔油腻,入口弹牙,甜、酸、咸咩味都有齐,仲有花
‧冬荫功
泰国既菜,卖相翠绿,食落爽口,蒜蓉味都几惹味。OK~
炒得几有镬气,够干身唔油腻,入口弹牙,甜、酸、咸咩味都有齐,仲有花生碎捞埋一齐食,味道层次丰富到不得了,超开胃,我谂我自己KO一碟都无问题。