2018-09-08
另一半好少食OMAKASE,难得同佢去食,一去当然要带佢去间好啲既~如果你中意食日本野,「寿司之神」你一定识,全部师傅都有返咁上下质素!今次就拣左最入门既$900 set,包括左前菜、寿司十款、汤、海胆手卷及甜品坐系bar枱望住师傅整同时又处理紧姜处理得好似雕花咁细心刺身放系师傅中间,师傅会望下入面,再谂下一道上咩比你前菜有八爪鱼、大根萝卜配巴马火腿同埋柚子啫喱。八爪鱼好弹牙,柚子啫喱外形好似迷你西瓜咁好得意,但我自己唔系好中意柚子,所以唔岩我口味伴碟(牛蒡、准山、子姜、面豉蒜头、榨菜头)开头有牛蒡、准山、子姜,牛蒡用WASABI腌过,好爽口鲜甜,好食到食哂叫师傅再refill食到咁上下,师傅再会比其他伴碟,就有面豉蒜头同榨菜头准备开始第一道寿司!望住师傅握寿司都系一种享受真鲷寿司一开始当然系由淡口食起,真鲷清新鲜甜,鱼油不多,作开首好适合深海池鱼寿司食落就爽口,油份会比鲷鱼多一啲油甘鱼寿司油甘鱼上面放左一丁点既酱料,主要由柚子整成,味道偏咸酸,用以中和油甘鱼既油份,但我自己觉得冇酱料好食啲石垣贝寿司石垣贝仲系生既,上枱前师傅会打一打石垣贝,等佢神经收缩,佢就会一下卷起,收缩后会更加爽
坐系bar枱望住师傅整
同时又处理紧姜
刺身放系师傅中间,师傅会望下入面,再谂下一道上咩比你
前菜
伴碟(牛蒡、准山、子姜、面豉蒜头、榨菜头)
伴碟
准备开始第一道寿司!
真鲷寿司
海胆手卷
蟹肉面䜴汤
富士山苹果配杏仁豆腐
富士山苹果配杏仁豆腐
呢一餐大约食左2小时,呢2小时系视觉同味觉既享受,一边望住师傅整,跟住食完一件,师傅先再整第二件,当然,因为一个师傅同时整几枱不同客人既食物,所以都要「排队」等师傅整我地果份,但唔会觉得等到唔耐烦,我自己觉得食OMAKASE都要咁食先系叹!