餐厅: 寿司の神
资讯:

另一半好少食OMAKASE,难得同佢去食,一去当然要带佢去间好啲既~如果你中意食日本野,「寿司之神」你一定识,全部师傅都有返咁上下质素!今次就拣左最入门既$900 set,包括左前菜、寿司十款、汤、海胆手卷及甜品坐系bar枱望住师傅整同时又处理紧姜处理得好似雕花咁细心刺身放系师傅中间,师傅会望下入面,再谂下一道上咩比你前菜有八爪鱼、大根萝卜配巴马火腿同埋柚子啫喱。八爪鱼好弹牙,柚子啫喱外形好似迷你西瓜咁好得意,但我自己唔系好中意柚子,所以唔岩我口味伴碟(牛蒡、准山、子姜、面豉蒜头、榨菜头)开头有牛蒡、准山、子姜,牛蒡用WASABI腌过,好爽口鲜甜,好食到食哂叫师傅再refill食到咁上下,师傅再会比其他伴碟,就有面豉蒜头同榨菜头准备开始第一道寿司!望住师傅握寿司都系一种享受真鲷寿司一开始当然系由淡口食起,真鲷清新鲜甜,鱼油不多,作开首好适合深海池鱼寿司食落就爽口,油份会比鲷鱼多一啲油甘鱼寿司油甘鱼上面放左一丁点既酱料,主要由柚子整成,味道偏咸酸,用以中和油甘鱼既油份,但我自己觉得冇酱料好食啲石垣贝寿司石垣贝仲系生既,上枱前师傅会打一打石垣贝,等佢神经收缩,佢就会一下卷起,收缩后会更加爽

坐系bar枱望住师傅整

同时又处理紧姜
处理得好似雕花咁细心

刺身放系师傅中间,师傅会望下入面,再谂下一道上咩比你

前菜
前菜

伴碟(牛蒡、准山、子姜、面豉蒜头、榨菜头)

伴碟
食到咁上下,师傅再会比其他伴碟,就有面豉蒜头同榨菜头

准备开始第一道寿司
望住师傅握寿司都系一种享受

真鲷寿司
真鲷寿司

深海池鱼寿司
深海池鱼寿司
食落就爽口,油份会比鲷鱼多一啲

油甘鱼寿司
油甘鱼寿司

石垣贝寿司
石垣贝仲系生既,上枱前师傅会打一打石垣贝,等佢神经收缩,佢就会一下卷起,收缩后会更加爽口,食落好鲜甜,焾口得黎但又爽

斤子寿司
即系新鲜三文鱼子,师傅话佢地有再加工过,食落去甜而不腻,粒粒油份系口中爆开好满足!仲带软筋,而紫菜都唔马虎!系系一个一直烘紧既铁盒到拎出黎,以保持紫菜爽脆

鲣鱼寿司
口感会有啲似拖罗,呢款鲣鱼比平时食既唔一样,平时既色泽系偏鲜红,而呢款就偏粉红啲,入口溶化,再经师傅烧过后,油脂更出

拖罗寿司
选用O拖罗,系拖罗最肥既部,接近赤拖罗,用上赤醋饭,配鱼味重既用赤醋饭可以中和返两者。呢款拖罗鱼油好香,接近入口即溶但又有咬口

秋刀鱼寿司
秋刀鱼寿司
师傅话8月系秋刀鱼旺季既开始,系最肥美,9月会再劲啲,食落鱼味浓厚,唔洗点咬

赤鯥鱼寿司
食落有少少似三文鱼,同样烧过,令其鱼油更加出!系咁多款中鱼油最重,会扩散系成个口中,食完之后条脷会仲有久久不散

牡丹虾寿司
好有心意既一最后一道寿司,师傅话牡丹虾上面放既系佢地用虾膏虾头自己整成,再用火枪烧一烧,令香味更出,食后去牡丹虾肉够厚,先爽后稔,虾膏味亦好岀,做十道寿司既最后一道果然一流

海胆手卷
用上北海道马粪海胆,每份都舖上一整行既海胆~仲会用紫菜包住个底,唔惊佢跌出黎,好细心。海胆滑口,连不爱食海胆既另一半都食哂而且大赞好食!

蟹肉面䜴汤
蟹肉份量正常,饮落蟹味唔太出,呢个比较一般

富士山苹果配杏仁豆腐
杏仁豆腐杏味好出!豆腐唔会好易烂,质感好绵滑,而且系一个冇负担既甜品,女士食都唔觉得罪恶

呢一餐大约食左2小时,呢2小时系视觉同味觉既享受,一边望住师傅整,跟住食完一件,师傅先再整第二件,当然,因为一个师傅同时整几枱不同客人既食物,所以都要「排队」等师傅整我地果份,但唔会觉得等到唔耐烦,我自己觉得食OMAKASE都要咁食先系叹!
2018-09-06
伴碟