2014-04-17 4626 浏览
响香港可以食到福建、台湾菜嘅地方唔多。最近美心集团就制作咗一系列福建、台湾两地嘅美馔给大家品尝。 当日我就试咗佢几款嘅小食、主菜加甜品,当中还有其他精致嘅小菜未能品尝,一定要找机会再去食。先嚟嘅三款小食用来配酒简直系一流,一口小食、一啖酒,滋味无穷。台式卤鸭脷白切鹅肉扁酱肉苍蝇头福建佛跳墙内丰富嘅材料,有鲍鱼、干贝、花胶、海参、白鸽蛋等,用咗多个小时隔水炖煮而成,味道鲜甜、滋补养颜。肉质脆嫩鲜甜嘅泉漳炒海蚌提起福建菜,大家会想到咩呢?福州鱼丸,相信大家无食过,都一定听过。这道汆汤鱼丸燕皮扎,燕皮扎以猪肉混薯粉拍打而成,再加上爽口嘅福州鱼丸。古祖树子蒸桂鱼,味道甘香、微带酸味,带出咗嫩滑桂鱼嘅鲜味山地土窑烧鸡以卤水浸泡,再以慢火细烤,不单皮脆还带出卤水嘅香味,而鸡肉仍能保持嫩滑老兵生煏君子菜,亦即系苦瓜。虽然我唔钟意食苦瓜,但都试食咗几片。食后感系白苦瓜比绿苦瓜嘅味道较清,亦无绿苦瓜咁苦,即系大家所讲嘅甘味。这碗台南担仔面,个人认为肉燥味未够浓味元祖胡椒饼 ~~ 可能个人比较食得辣,如果佢嘅胡椒味再重啲,就更好喇!最后嘅薏仁芋圆珍珠爽甜品,给一个美满结束。其实除咗以上嘅美食,还有好多款福
台式卤鸭脷
白切鹅肉扁
酱肉苍蝇头
肉质脆嫩鲜甜嘅泉漳炒海蚌
古祖树子蒸桂鱼,味道甘香、微带酸味,带出咗嫩滑桂鱼嘅鲜味
山地土窑烧鸡以卤水浸泡,再以慢火细烤,
不单皮脆还带出卤水嘅香味,而鸡肉仍能保持嫩滑
这碗台南担仔面,个人认为肉燥味未够浓味
最后嘅薏仁芋圆珍珠爽甜品,给一个美满结束。
其实除咗以上嘅美食,还有好多款福建、台湾小菜值得大家去试。最重要嘅系佢价钱一啲都唔贵,绝对可以用物超所值嚟形容。这个福建、台湾美食会提供至五月底,大家想食就要快去订位喇!