2019-04-15
🔎尖沙咀弥敦道118-130号美丽华广场2期2楼269-270号舖*「福建享受,香港都拥有」- 莆田.继续系我最钟意嘅蒲田🥰虽然食过好多次,但系每次都会叫啲唔同嘅菜式。冰浸苦瓜非常清新,会跟埋蜜糖上碟,可能已经到咗识得欣赏半生瓜嘅年纪,所以个人认为唔点蜜糖味道更加好。不过因为佢浸住冰,摆耐左个苦瓜变到好冻,但都唔会太影响味道。莆田荔枝肉放咗菠萝既咕噜肉大家就食得多,唔知你哋有冇试过荔枝果味重嘅咕噜肉?夏天通常唔想食得太油腻,用水果入馔绝对可以令你嘅味蕾有多层次嘅体验!酸酸甜甜好啱夏天送饭一流莆田扁肉汤一餐饭里面有一碗汤即刻感觉唔会咁干。扁肉汤入边系好多细细粒嘅迷你饺子。口感好烟韧。另外仲有好多紫菜系汤入边,清清地好啱饭前饮一碗。另外个汤偏酸,唔钟意食醋味嘅朋友未必适合。兴化炒米粉个人好少食炒米粉,因为出面买到嘅通常都系偏干,虽然呢个炒米粉卖相唔系突出,但绝对系成餐饭里面最惊喜嘅一味𩠌!完全唔干身,炒米粉好够味但绝对唔系咸。呢个米粉已经成为我每次食莆田必点嘅菜式。大推!❤蛏子二食莆田而家做紧$198可以点两款唔同做法嘅蛏子。所以今晚我试咗蒜蓉蒸蛏子同
「福建享受,香港都拥有」- 莆田
冰浸苦瓜
莆田荔枝肉
莆田扁肉汤
兴化炒米粉
蛏子二食
莆田而家做紧$198可以点两款唔同做法嘅蛏子。所以今晚我试咗蒜蓉蒸蛏子同埋铁板盐焗蛏子。先讲下蒜蓉蒸蛏子,好大碟,绝对唔会因为做紧优惠而将货就价。蒜蓉捞埋啲葱同时有真系好惹味,不过略嫌蒜蓉太多抢咗蛏子本身嘅鲜味,而且摆咗一段时间之后啲𩠌冻左就冇咁好味。重头戏绝对系铁板盐焗蛏子!个人认为好好好好食!始终觉得海鲜应该用最简单嘅方法去煮就最能够带出海鲜本身嘅鲜甜味。铁板上嘅好处系可以令到蛏子冇咁快摊冻,而且佢啲蛏子真系好肥美,好有咬口。又系好大碟,食极都食唔完咁🤤
🍽7/10