2020-05-28
本身行去邮局𠮶边买嘢,行经福荣街,一望头几间舖,就见到有间新开张嘅餐厅,个招牌叫「Pho Bo」,所以即刻知道系越南餐厅🇻🇳。可能系新开嘅关系,门口有位哥仔好落力同好有礼貌咁拉客。由于唔使等位,所以我同同事一于入去试下。下午一点钟,餐厅坐满哂,我哋只能够坐吧枱,都坐得舒服嘅!但餐厅好似无开冷气咁,加上出面落雨,令我成餐都觉得好热好热、好焗好焗🥵,食到流哂汗,好似喺胡志明街头食紧Pho咁...。餐厅无特别做午餐,因为大部份粉面本身已经包热饮。单𩠌越南粉每碗$34起,一啲都唔贵!感觉有啲似越式车仔面。另外,仲有好多小食选择,平均都系$2x有交易👍。我要咗招牌牛骨汤生牛肉檬粉($34),老实讲份量就比较少,我病紧所以呢个檬粉量都勉强够食。如果加底要$16,都几贵下🙈!至于🐮🦴牛骨汤,味道都OK,唔会太味精;我比较欣赏系佢会附送两嚿萝卜,都几入味。另外,生牛肉份量属正常,未算太细片、碎湿湿,味道可以。我同事就要咗招牌牛骨汤牛腩片金边粉($34),我试咗牛腩片,感觉好似比生牛肉多,味道都几好。题外话,每碗粉都会跟九层搭、生芽菜、辣椒粒同青柠,比客人自行调味;🍋青柠畀足大大嚿,唔会唔够喉,正。另外
另外,我哋加咗一份香脆炸虾饼🍤(2件)($22),嚟到我一望就知系入货的、唔系自家制,因为我食过好多次依只圈型嘅炸虾饼。不过最紧要系好食,呢只够厚肉同弹牙😋。
同事就享用咗$18午市优惠,要咗越莱小食拼盘,呢个即系餐牌原价$25嘅精选拼盘。当中包括烧带子明虾凉伴茄子、蒜香牛油鸡翼同炸春卷,每样各一件,十分丰富。但嚟到见到就觉得炸得比较油😅,惊惊;不过真系几大件,而且一次过有几样款式系吸引嘅。
餐饮方面,热饮唔使加钱,仲有得拣菜蜜同🍊柑桔蜜添。我要咗后者,清清地、唔太甜,唔错🤤。
餐厅吧枱有个挂钓可以挂袋,好方便😂。
总括嚟讲,依间新开嘅越南餐厅性价比真系好高,一碗粉加多样小食都只系$5x,味道亦都算过得去啦!唯一顶唔顺系餐厅冷气不足,希望下次再去依个问题会改善咗啦😊。