2018-11-08 847 浏览
作为网店实体化再加上以纯吧枱形式咁做其实几吸引,而比起作地最出名果个抹茶set,我对作啲蛋糕更加有兴趣。呢度啲蛋糕外型都系行平实路线,简约得嚟又好细致,好似扮石头嘅「禅」 ,简单不太规则嘅椭圆形喷上纹理后真系好似一嚿石头,而切开系两层唔同嘅慕丝忌廉,以白味噌取代海盐嘅咸,夹埋焦糖味其实好配合,完全冇味噌一词产生嘅奇怪感,另外最中间仲混咗少少榛子脆脆令成件好都幼滑嘅慕丝增添一丝质感,喜欢焦糖类嘅甜品应该都会好喜欢呢款蛋糕✨而朋友拣咗款「结」,柚子咖啡蛋糕,呢两款好少机会见到会走埋一齐嘅元素,一款系走酸甜生果路线,另一款系以甘苦为主嘅大人路线,偏偏两种味拼埋一齐又意外地夹,下层口感实在嘅蛋糕配上上层轻盈嘅慕丝,甜酸甘苦混合埋又配搭得好好。其实佢仲有好多款蛋糕都想试,呢间绝对有下次😛