2019-07-02 22 浏览
#熊本牛刷锅前日同朋友去尖沙咀行完街。谂住去山林道睇吓有咩嘢食! 上网揾左少少资料,见到有间新开主打日式打边炉 $298就可以任食日本A4黑毛和牛🐮见到咁抵😁就上去试试! 餐厅地点唔起眼,🙈开系商业大厦2楼,以为会冇咩人因为楼下都几简陋。点知入到去都有8/9成满座。虽然地方不大,但一应俱全。有禾秆冚珍珠feel。 👀自助吧同一般大型连锁日式火锅放题冇咩分别,各种配料、蔬菜、丸类、饺子都有! 但最特别嘅就系饮品柜有自家整嘅夏枯草同五花茶!#夏枯草 #五花茶味道唔会太甜唔会苦同出面枝装凉茶差不多。下火无咁热气,🙌🏻最适合打边炉饮。#泰式冬阴公汤汤底方面我哋就拣咗日式餐厅🧐少见嘅冬阴公汤 汤底味道唔似平时餐厅咁浓烈,较温和但又够味。🤪食开浓味既朋友可以拣。#A4黑毛和牛黑毛和牛,🤩脂肪分布平均,牛味好香而脂肪入口即溶。😋但油腻感较重,🤗食多左会要食返啲菜平衡下。#美国牛小排美国牛小排🐮食落较有咬劲,🤓相比和牛感觉无咁油腻但又好浓牛味。#日式豚肉 (图左)豚肉肉质好好,虽然系🐷猪肉但油脂均匀,有小小爽口。其他配料质素都好平均,🗣各色各类既火锅配料都有,蔬菜类都好新鲜。值得一提嘅就系有日式生鸡蛋
#熊本牛刷锅

#夏枯草 #五花茶

#泰式冬阴公汤

#A4黑毛和牛

#美国牛小排

#日式豚肉 (图左)
豚肉肉质好好,虽然系🐷猪肉但油脂均匀,有小小爽口。

其他配料质素都好平均,🗣各色各类既火锅配料都有,蔬菜类都好新鲜。值得一提嘅就系有日式生鸡蛋🥚提供。不用加钱用嚟点牛肉食一流。