2024-03-12
功夫茶:餐前个茶味道很淡,我过往饮过的功夫茶有生津开胃的作用,呢度个茶就冇特别生津,而且唔热。我哋两个人佢上咗四杯,有少少奇怪。餐后个茶就好饮好多,好香,有茶味,而且热。小食:原本系俾咗花生,我换咗做咸菜。咸菜好好食,爽口新鲜,唔会太咸,味道啱啱好。卤水鹅片(例牌):一般,食落比较鞋口,鹅太瘦,食唔到油香味。个卤水有少少奇怪,就咁食又唔够味,一点咗汁又太咸,而且唔够香。西湾河𠮶间卤水鹅好食好多。垫底有啲豆腐,豆味浓郁,几好食。咸菜花蛤汤:淡淡地胡椒味,仲有啲蕃茄,味道偏清新。花甲好新鲜,鲜甜。但系个蕃茄有阵怪味,唔知系咪备料𠮶阵黐咗其他嘢,有阵油耗味。水瓜烙:煎得够时间,好香煎蛋的香味,但系水瓜切片就唔突显到水瓜烙应有嘅外脆内软口感。呢味𩠌如果做得好,系难整过蚝烙,所以先会标价更贵。但系呢度唔值呢个价,建议叫番蚝烙。胡椒咸菜猪肚汤:好浓嘅胡椒味,够晒香,猪肚好干净,冇压味,食落有咬口,好食。咸菜味都好够。推荐!不过我哋叫两个汤,佢前后隔咗成半个钟先嚟,仲要系我哋追先有,怀疑漏单。禾香鸽:冇谂过竟然有功夫菜,而且仲唔使提前预订。佢系原只鸽起咗骨架,然后酿糯米料。糯米本身炒咗味,好似糯米卷
禾香鸽:冇谂过竟然有功夫菜,而且仲唔使提前预订。佢系原只鸽起咗骨架,然后酿糯米料。糯米本身炒咗味,好似糯米卷𠮶阵味。上菜嘅时候已经分好咗两边,由于起咗骨,食嘅时候都好方便。鸽肉生熟度啱啱好,食落好嫩,仲有汁,连埋啲糯米饭食真系好香甜。呢个值五星,超级推荐。不过,由于鸽身嘅肉系有少少厚薄的分别,一人食半边会好好食,但如果四个人每人食四份一咁样,可能食到偏瘦𠮶旧就会唔够油份冇咁好食。所以我建议系按一人半只咁叫会好啲。
整体餐点味道唔错,座位同装修都几舒服,只系价钱偏贵。下次会想试吓其他功夫菜式。