2019-10-25
天气一凉凉地,香港人就出动打边炉。香港打边炉嘅选择真系唔少,麻辣火锅,一人一锅,鸡煲等各具特色,亦都各具滋味。一大班人去咗尖沙咀呢间熊本牛锅,钟意佢地方唔大,有少少似私房菜,但系系火锅模式,蔬菜,丸,水饺云吞,全部自助形式饮食,仲有雪糕甜品。至于肉类,可以选择加拿大豚肉,日本鸡肉或者美国牛肩胛,牛小排,A4和牛,全部产地直送,见到佢厨房入面有部切肉机,即叫即切,上枱嘅时候肉质仲鲜嫩红色,非常新鲜,而且厚度适中,肉脂均匀,第一次食到咁新鲜嘅肉类😋🥩. 多款汤底之中,我哋拣咗蕃茄薯仔汤。汤底唔算特别浓,但系好在出面有蕃茄拎,所以汤底嘅浓度可以算系自己调配,汤底当中真系加入咗薯仔,而且滚咗两个钟,薯仔都唔烂。将肉类蔬菜放入番茄薯仔汤入面滚,到最后,汤底浓缩精华老实说,比起其他花胶煲乜汤底,呢个系更加天然美味。饮品自助形式,款式选择唔算少。钟意无糖嘅有茶,钟意韩式特色饮料嘅有忌廉牛奶,亦都有啤酒,值得一提佢哋有自家煲仔嘅五花茶同夏灰草, 感觉好窝心。
多款汤底之中,我哋拣咗蕃茄薯仔汤。
将肉类蔬菜放入番茄薯仔汤入面滚,到最后,汤底浓缩精华
老实说,比起其他花胶煲乜汤底,呢个系更加天然美味。
饮品自助形式,款式选择唔算少。