2016-02-05 1957 浏览
今晚有幸参与朋友公司的团年饭,在观塘工业中心的工厦私房菜,一出地铁站就到,就脚易揾!出lift后好大个招牌!一入门口,见到一排有机菜,真想请教老板点可以室内都养得咁靓!!私房菜一向给我的印象都系细细间,几围枱,秘秘密密咁食好野,今次入到三姐,其实同一间商场食店无分别,我估十几张枱都可能有,系格仔屏风后就系连开几席的团年饭局,朋友老板系真· 香港人,对本地小商户特别支持,而且甚为识食,好开心被邀请!!一定有好野食!! ~蒿笋丝~还以为是西芹,其实系蒿笋丝,爽口得嚟有新鲜感!~手拍青瓜~青瓜新鲜,皮够薄!~有机菜沙律~好香麻酱味,醋甜甜酸酸,个胃醒晒!!令我联想到门口的有机菜!~茶熏流心蛋配鱼籽厚茄子~卖相好靓,蛋茶熏味够香,流心食到口水流,下层系一块炸脆咗嘅茄子,茄子素来以吸油劲见称,三姐这道菜又出奇地干身,加上食左几款冷盘蔬菜,我放胆大啖咬! 炸酱弹弹地牙,我估除了面粉或许仲有蛋甚至少少鱼肉,点埋碟上的酱汁,口感更出色!!~鳄鱼肉炖海底椰~一人一盅真料实料,味道甜,淡淡海底椰香,感觉清润,鳄鱼肉瘦肉炖得好淋,但我唔敢食太多渣,留肚食主菜!! ~嬉水芺蓉~带子蒸蛋,我欣赏蛋蒸得刚好,口感
出lift后好大个招牌!

~蒿笋丝~

还以为是西芹,其实系蒿笋丝,爽口得嚟有新鲜感!
~手拍青瓜~

青瓜新鲜,皮够薄!
~有机菜沙律~

~茶熏流心蛋配鱼籽厚茄子~

~鳄鱼肉炖海底椰~

~嬉水芺蓉~

带子蒸蛋,我欣赏蛋蒸得刚好,口感幼滑,最重要系唔"雅胃",可以留返空间迎接下味!
~黑松露酱炒斑球~

镬气十足,松露酱炒都甚有风味,如果油减少返啲就更好了!
~清酒鲍鱼~

哗! 每人一只冰镇清酒鲍,朋友滴酒不沾,谂住帮下佢手咪浪费啦....点知佢手起刀落就变走咗只鲍鱼了!
淡淡酒香,易切易咬。朋友老板今次劲有"飞屎"我见啲同事笑晒!!鲍鱼魔力之强! 人见人爱!!
~茶熏鸡~

店员从厨房捧出沿途已经茶味四溢,皮脆入口有茶味,鸡肉滑,虽然较干身无汁,但亦觉得可口,不过呢.....略带"小食多滋味" 由于得半只,size亦算细码,只能浅尝浅尝!
~鱼汤浸翡翠苗~

菜单上印"时蔬",心谂或许是西兰花,顶多是荳苗,点知系翡翠苗,好兴奋!! 翡翠苗够幼嫰,入口完全无渣,私房菜特别用料细心,食到道菜,觉得喜爱绿色蔬菜嘅朋友会喜欢这里,由前菜到主菜,菜菜都表现出色!!
~糖心黑蒜炒饭~

黑蒜可说是红极一时,用黑蒜炒饭感觉好潮,一上枱亦引起大家热烈讨论黑蒜的神奇功效,连平时唔多食饭既朋友都自队一碗! 细心看炒饭其实系一碗细心炒饭,蕴含著切碎了的甜荳和黑蒜,真系少份细心都做唔到!! 除了刀功多,炒饭既饭亦粒粒金黄!赞!!
~炸芋丸 雪糕~

炸野系我好朋友,黄金辘辘,金银满屋!! 配上雪糕一齐食,完美!!
~大厨驾到~
朋友老板派住利事之际,大厨出现,仲好好礼貌咁问我们意见,好多tbb饮食节目feel! 朋友问三姐在哪里,原来是一个传奇人物来的....哈哈
细心的我发现,三姐英文名叫Sam Tse,其实是否大厨..名叫Sam哥呢!?? 不得而知,但今晚确系开心同满足,相比起五星大酒店形式的公司团年饭,我较喜欢今晚的感觉,香港人密密食密密做,由细心出发!!
临走见到一樽樽的茶叶,茶叶虽然碎,但没有你们就做不到最好食的熏蛋和熏鸡了! 谢谢朋友老板的团年饭邀请,出年继续拍我膊头,关照下小妹,有野做预埋我,我喜欢你这个好老板,下年再食过!
2016-02-03
  • 茶熏鸡,