2019-09-29
好耐未食过蒸气海鲜石锅 经朋友介绍之下天文台围有一间私隐度高又够静嘅专门店餐厅可以食我哋拣咗每位328蚊嘅套餐 汤底方面佢可以拣汤或者粥底都得 平时粥底嘅蒸气海鲜石锅就食得多 今次就试下党参北芪鸡脚排骨汤底 叫咗套餐之后就有啲小食同埋调味料畀我哋花生同埋青瓜各一碟 开胃小食 之后店员就预备一煲汤底系锅底 材料十足有新鲜鸡脚排骨等 绝不马虎之后全程店员会帮我哋计晒每一度材料蒸嘅时间 我哋只需要嘅就系打卡 影相 倾计同埋等食第一度蒸起嘅材料分别系沙包蚬同埋竹串海中虾蚬大只肥美而且鲜甜无沙 海虾爽口大只 之后蒸起嘅材料系大连鲍鱼 鲍鱼上面仲有虫草花 蒸出嚟嘅鲍鱼爽口 熟度啱啱好唔会过韧 而且仲有淡淡嘅虫草香味 日本元贝再加粉丝蒜蓉辣椒等一齐蒸 好香蒜味 肉质爽甜清蒸美国桶蚝肥美滑溜 再加姜丝一齐食 可以食得出蚝嘅鲜味 唔需要有任何配料都可以好食姜葱蒸鲜鱿加豆卜手剁猪肉丸及墨鱼丸 呢个有惊喜 两款丸材料十足丰富粒粒爽口弹牙金银蒜蒸胜瓜 胜瓜再配上蒜蒸 鲜甜又多汁食晒咁多材料之后再饮埋碗党参北芪鸡脚排骨汤底 所有海鲜嘅鲜味入哂汤底 饮落去暖粒粒又鲜甜 非常满足
叫咗套餐之后就有啲小食同埋调味料畀我哋
花生同埋青瓜各一碟 开胃小食