2021-10-10 182 浏览
三川居酒屋位于地库,一个唔觉意行过,真系留意唔到佢嘅存在😂而居然系地库都可以有咁多捧场客,证明呢间餐厅功力深厚,咁我哋当然要一战,去试一试佢系龙定虫喇!和风鱼生沙律($98):新鲜沙律菜嘅爽脆配以柚子醋,味道好好,几开胃😌再加上切成粒状嘅鱼生和三文鱼籽和蟹籽带嚟嘅咸鲜味道,轻轻中和番柚子醋嘅酸,正!寿司 :我哋都谂咗一阵,究竟叫鱼生拼盘或散叫寿司呢?最后决定散叫,因为可以试多几款呀嘛!以下几款系我哋嘅诚意推介:大拖罗($80/件):本身以为无乜特别,本着试一试嘅心态放落口,点知食落无根,肥美😌 又切得厚,正!左口鱼裙边 (海盐$22/件;火炙$26/件 ):无论系想品尝左口鱼嘅原汁原味或用火枪迫啲鱼油出嚟都好,呢个都好好食,我哋唔建议沾豉油,以免盖过鱼油嘅香味(唔腥㗎,放心🤫)活赤贝 ($62/件):爽口弹牙!当然无得同omakase比喇。以贝类嚟讲,如果唔新鲜,阵味真系冇得呃人(中过伏嘅就应该知我哋讲乜🤣)我哋前前后后叫咗9款寿司,有边款想知食评嘅,留言话俾我哋知喇!串烧 :活白鳝 ($88/串):呢个真系不得了,火候啱啱好,外脆内嫩,又肥美,真系要趁热食🤤可以话系今晚嘅重点推介之一

寿司

串烧 :

厚烧牛舌($68/串):牛舌够厚,爽滑弹牙,再加表面嘅黑椒带嚟嘅香气,正!

冷面 :
五目茶冷面($98):食完咁多油腻野,想去食返清淡少少?呢个冷面帮到你!面质好好,唔会痴埋一旧,口感同时好弹牙,呑完个口仲有阵阵茶香😂

总结,呢间餐厅唔平,不过而家食材质素和品质嚟讲叫交足功课,最正系,佢哋服务好贴心,因为地方浅窄,每一台都有竹帘可以落下,以营造相对私人嘅感觉和气氛,呢点值得一赞👍🏻