2010-10-10
是次系另一完善计划底下plan好既为食之旅....餐厅位置几''离岛'',问地铁职员或警察都话无听过呢条街!不过原来由MTR行过去,都唔算远,15钟到啦,由c出口一路沿天桥行,经过一d殡仪既铺头,都几于于迥架,不过深信寻找美食就要向''虎山''行!今次坐左在餐厅既外面,有一把强烈大风扇吹住,再加上天气清凉,系舒适既,朋友一早坐定定,洗定碗筷等我地,洗左既水我地自己倒左去街边既渠口,真豪迈!叫野食叫左3次到先有人睬,个阿姐仲要话枝装汽水得可乐,焗住叫两支啦,点知见到人地饮cream soda,无奈!首先上场既系我觉得成晚最好味既....炸八爪鱼丸($25/6粒)!一咬落去,虽然见唔到八爪鱼肉,只系feel到好弹牙好实,但都好真材实料咁既感觉!我觉得完全唔到捞粉整个d丸感,呢只真系啖啖肉,因为捞粉个d唔爽架ma!味道就唔会话有海鲜既甜味,不过点下个d泰式chilli酱系几好既头盘小食,重点系唔油呀!!我只系觉得可以多d八爪鱼肉啰,因为佢一粒丸入面既八爪鱼肉只有呢条____底线咁长,真系牙缝都sip唔到!跟住就轮到主角膏蟹粥上阵($88/例锅)由阿姐新鲜捧出,上到台仲滚紧有气泡,份量一d都无
餐厅位置几''离岛'',问地铁职员或警察都话无听过呢条街!
跟住就轮到主角膏蟹粥上阵($88/例锅)
由阿姐新鲜捧出,上到台仲滚紧有气泡,份量一d都无厄,足料,全只蟹,好彩完全无㶶底!
味道我觉得有d蛋味,唔知有无加左鸡蛋落去,令到d粥底咁黄呢?!因为觉得入口都有蛋香味!d粥本身无o系澳门食既水蟹粥咁甜,反而所有既甜味同鲜味留左o系只蟹到,有膏,d膏好甘口,有d食紧咸蛋黄咁既feel,系好味架!我钟意佢既芫茜,好香,o系呢锅无mug重seasoning既粥,更能带出其鲜既味道!
不过食食下,d粥好杰,好似摆左一晚既粥咁,所以最好多d人一起上台即清左佢,少人既话佢绵绵既粥底就起化学作用,痴住o西个锅架啦.
蚬肉春卷($25/4条)
又系即炸既,亲热食,呢度d炸物都系唔油既,唔知系唔系垫底既生菜既功劳?
皮既薄又脆,料又多,d蚬多到每一啖都有架.
而且我觉得d蚬好似湿湿咁,唔知系唔系本身蚬既海水/汁再有埋d蒜头,少少蒜味,再配埋蚬既甜味,好好呀!!!!
冬阴功浸蚬($65定68一客)
一上台,谂住饮啖汤酸酸辣辣既汤醒雪胃,点知咸到甩裤呀,个厨师好似唔知蚬有佢本身既海产咸味咁,咸左好多,不可接受,饮多几啖都要饮番樽可乐中和下呀.
个冬阴功只有少少既椰奶味,根本不可叫冬阴功,无泰国香料如香茅,柠檬叶个d味,一d都唔酸唔辣!!个蚬都几多,有座山咁!都几鲜,不过系花蚬,唔似橙色个只蚬咁甜,但无沙,鲜味无异味,都可以啦!
蒜容炒菜心($28)
普通野,够o西软,系好鬼粗既菜心,平时3条夹埋既粗度,未见过.蒜味唔够.
擂沙汤圆($25)
一碟得4粒,$都几好揾.
不过系几好味既,个汤圆皮热既,好Q,再配上卜卜米O系外层好夹!
但芝麻料系败笔,唔够麻香味,都无出油既感觉,磨得唔彻底!
有好多个D唔知系唔系花生粉,无MUG味,而且食个时,风扇吹走O西,食得又挪西.
我宁佢无料,一碟多几粒仲好.
是晚朋友请客,但3人食6样野,埋单都系$2XX,抵到死呀,值得一试,唔怕热气可多叫炸物.