2022-09-08 38 浏览
见天气凉番少少想食下辣野,今次拣左鲗鱼涌既红馆,见IG啲comment都正路。去到揾左阵原来系喺唔显眼既小巷入面,本身都有啲却步但入到去间餐厅都算好光猛同干净,最紧要冷气好充足为食辣野做足准备😂🌶🌶因为另一半唔算食得好辣所以今次都谂左好耐食咩,menu除左平时既水煮鱼之外有好多小炒同煲仔小菜都几吸引。最后拣左呢度招牌既椒麻鸡,老板娘都好细心问下我地食得几辣先,唔够辣可以之后再加。另外想食镬气炒蚬,但最后一份被隔离枱叫左😅老板娘话海鲜都系日日新鲜到货,下次可以打去预留一份🤣所以转左款煲仔菜要沙嗲金菇滑牛煲,另外再叫多碟炒白菜仔。招牌椒麻鸡($98)我地两个人叫左半只但见到$98谂住都系少少地,一黎到系吓亲以为俾错左一只鸡我地😂😂半只鸡好足料仲要啖啖肉有鸡胸有鸡脾,望落去其实好似葱油鸡(劲多多多葱),作为葱控系绝对超兴奋。食落啲葱油又唔会好似烧味饭果啲咁咸,仲有花椒同麻辣香几开胃,食辣野最怕咬到太多花椒成口渣,但呢个唔会因为隔走晒,可以大啖大啖食啲葱同鸡系正既。下面仲有大堆豆芽吸收晒精华,不愧系招牌👍🏻👍🏻沙嗲金菇滑牛煲($118)原煲上既小菜,所以keep到食到一半都仲系好热。呢款小菜非

招牌椒麻鸡($98)

沙嗲金菇滑牛煲($118)
原煲上既小菜,所以keep到食到一半都仲系好热。呢款小菜非常送饭,可惜我地呢排戒carbs所以无叫白饭。啲牛肉都ok唔系果啲梳打粉嗱到淋晒既牛,有小惊喜系佢个沙嗲汁系精心调制过,落左啲花椒爆香过,唔系茶记果啲现成花生沙嗲酱直出,所以都几惹味,坚只欠白饭🤩下次下次 下次大概可以(暴露年纪系列)

蒜蓉炒菜($68)就正常发挥啦唔讲,btw最紧要系呢度有asahi饮!食辣野必备冻啤,平时好怕饮啲佬啤…咩嘉士伯蓝妹,所以有日本Asahi就即叫!仲有雪冻左既战斗碗,当系向已逝去既东宝致敬一下啦!

整体来讲红馆都唔错,下次可能叫多啲人食多啲款式开心啲👍🏻👍🏻

2022-09-08
  • 沙嗲金菇滑牛煲