2017-10-18 93 浏览
香港系美食天堂,各式各样既食物都食到,而日本菜算系最受欢迎既菜色之一。荔枝角对于我黎讲唔多就脚,平时都好少去,但系既然朋友介绍我试呢间位于D2 Place 既「鮨芸馆」,就算远D都无咩所谓啦。「鮨芸馆」读「纸艺馆」,设计别出心裁,以「鮨芸」配上「纸艺」,装潢上运用既灯、墙、以至餐纸都融入日系纸艺风格,打造一个艺术化日本料理店!门面同装潢都相当精致,店面半开放式设计令客人感觉阔落舒适,好有日式既感觉,除左有普通座位之外,仲可以拣吧枱同塌塌米添。餐牌上有各式各样既食物,好似刺身,寿司,卷物,烧物,扬物,串烧,煮物同食事等等,最特别既系迷你版既流水面,系香港真系唔多地方可以食到。依加正正系秋刀鱼时令季节,鱼肉特别肥美多子,鮨芸馆就系呢个时候出左一系列既秋刀鱼菜式,我地又点可以唔试下呢?秋刀鱼刺身 : 逐片逐片切出黎既秋刀鱼刺身,连埋原条鱼送上,加埋其他配料伴碟,卖相相当吸引,味道唔单止鲜甜,仲好肥美添。店员仲教我地要夹住葱花同姜黎食,咁就可以消除鱼腥味。秋刀鱼寿司 : 秋刀鱼鱼皮呈银色而且反光,睇得出非常新鲜,鱼肉中既细骨被厨师细心咁彻底挑起,入口除左有弹性之外,仲满满油香添。秋刀鱼丼跟味噌

餐牌上有各式各样既食物,好似刺身寿司,卷物,烧物,扬物,串烧,煮物同食事等等,最特别既系迷你版既流水面,系香港真系唔多地方可以食到。

秋刀鱼刺身

秋刀鱼刺身

秋刀鱼寿司

秋刀鱼寿司

秋刀鱼丼跟味噌汤

秋刀鱼丼跟味噌汤 :
饭面铺满秋刀鱼刺身,伴以姜末及葱花,食落感觉比秋刀鱼寿司更刺激,除左秋刀鱼既鲜甜外,姜末亦带来轻微辣味,而伴碗既玉子烧亦煎得香甜松软,配埋秋刀鱼饭食味道好夹。

至于附送既面豉汤,虽然迷你,但系味道相当唔错。
汁烧紫苏秋刀鱼

汁烧紫苏秋刀鱼:
紫苏叶平时都无几多机会食到,秋刀鱼用紫苏叶包住卷成卷状,再用日式照烧汁慢火烧,紫苏叶将秋刀鱼的腥味除去,亦令秋刀鱼更鲜甜,慢火烧之下鱼肉外脆内软,仲保留返肉汁,系食完刺身后食又有另一番风味。
盐烧秋刀鱼

盐烧秋刀鱼:
外皮烧至香脆既盐烧秋刀鱼,肥而不腻鱼既肉同脂肪分配均匀,食既时候加上几滴新鲜柠檬汁,令到鱼既鲜味更加出。系海水既咸味衬托下加上秋刀鱼既鲜味,足以提升成道菜既层次。

味噌煮秋刀鱼

味噌煮秋刀鱼:
卖相非常精致,秋刀鱼用日本味噌煮成,鱼肉爽滑,味噌既味道渗入鱼肉内,令秋刀鱼更鲜甜,而味噌亦可以带出秋刀鱼油香味,令秋刀鱼味道更有层次。
黑豚生姜烧配饭

黑豚生姜烧配饭:
相比起其他菜式,呢个饭份量真系相当多,黑豚肉切成薄片,咬落去肉质软弹,肥瘦适中,吸收晒酱汁同生姜既精华后,入口甜得黎仲带少少姜味,一D都唔干,送饭一流。
流水彩虹素面

流水彩虹素面

流水彩虹素面:
平时睇旅游节目,次次见到主持人食呢个流水冷面都好羡慕,今次终于有机会试了。

微型流水冷面机装满冰水,上面再放彩虹素面同紫菜丝,开机后将一小注面放入冰水度,就会不停咁循环转,转两个圈后,筷子放在流水机挡著面既流动,就可以好轻易夹起,放入加左芝麻,紫菜同葱粒既冷面汁度。

面条入口非常柔软,加埋冰冻既冷面汁,入口清凉得黎仲好开胃添。

不过要提醒大家店内流水机既存货量唔多,如果想食既话一定要事前预订呀!

蜜桃青柠梳打

蜜桃青柠梳打:
食完饭后想再坐多阵,所以都叫左杯特饮。系众多既选择下拣左蜜桃青柠梳打,入口有轻轻既蜜桃同青柠味,甜度适中,加埋杯底既生果粒相当有口感。

呢度食材新鲜,环境又好,食得又玩得,有机会一定要再黎过呀。
  • 流水彩虹素面