2024-01-22
今日黎到呢间餐厅,心情正兴奋过过山车。首先,「秘制手撕鸡」抢镜到我差啲以为自己喺电视节目揾食去啦!🌶️鸡肉嘅口感无得输,软滑得嚟又有啲轻微嘅弹性,食落去话咁滋味,就算唔落酱汁我都会光光抹光!再嚟那酱汁,想形容正宗但又觉得唔够,佢简直系色香味俱全,满满的香辣味啲鸡肉浸透晒,蜜汁嘅唔过是丝毫堪比。接著,「手切PRIME级靓牛」肉质滑而唔腻,每一口嚼落去齿颊留香,简直系肉中之王嚟㗎! But wait!仲有「牛胸尖」,呢一曲惊喜之旅简直令人一试难忘。为咗配合呢啲肉中珍品,我仲点咗手打四宝丸、脆脆豆卜同菜帮腔。🥬四宝丸好味到我想即刻学整,而脆脆豆卜入口即化,清新得令人心灵都跟住爽朗咗起嚟。啖啖肉之下,当然要对啲汤水嚟个总决账喇!「秋天正适合食火锅」,我嘅味觉深深嘅获得呢个真理嘅认可。呢度嘅汤头香浓得来又唔会太厚重,驾驭得到汤料,真系食好过催命。呢餐食,无论系同朋友倾心事,定系纯粹享受美食,都系难忘嘅。🍲味蕾飘香,心情都跟住飞扬起嚟,唔系讲笑,我真系体验到咩叫做「食得是福」啦!