2021-09-27
星期六同朋友去咗科学园踩单车🚲,咁大运动量嘅一日就当然要食返餐饱嘅。科学园入面有唔少餐厅,我哋见「农」咁多人帮衬,就一于试吓。餐厅超高人气👏,无论室内外嘅座位都全部坐满。唔好忘记,餐厅面积其实好大,座位又多。墙画色彩缤纷,并以香港特式作为主题🇭🇰。山寨叉烧($168),话明山寨,即系A货啦🅰️,A货原来系将烧猪肉换上烧牛肉,咁唔系仲升级咗咩?🥩烧牛肉同叉烧嘅相似度足九成,同样以蜜糖烤烧,而且亦都系半肥瘦,几可乱真。蜑家水果粟($78),我会称佢为避风塘炒粟米🌽。粟米用上水果粟,即系比一般粟米还要甜;避风塘炒蒜粒则系辣辣的。甜味碰上辣味,完全系味觉嘅冲击。农庄包点:BB鸡($49/2只)以及牛榛仔($49/2只),面包造型好得意😍。鸡仔系叉烧包,而牛仔嘅夹心馅系榛子朱古力酱,一咸一甜。包嘅外层唔会蒸到湿晒,质感亦够软熟。墨鱼虾饺($53),虾饺有啲心思,饺皮混入墨汁搓,所以呈黑色的,而且仲有两只眼仔装可爱👀。虾饺大大粒,入里包住爽弹虾肉🍤。爆汁乳鸽(原价$68),餐厅现时做紧推广🈹,凡每两位惠顾则赠送乳鸽一只,难怪每一枱人都啜紧手指。乳鸽烧得香脆多汁,呢度提供埋手套俾你落手食,咁先系最正宗
爆汁乳鸽(原价$68),餐厅现时做紧推广🈹,凡每两位惠顾则赠送乳鸽一只,难怪每一枱人都啜紧手指。乳鸽烧得香脆多汁,呢度提供埋手套俾你落手食,咁先系最正宗享受。
芝士蛋糕($38),见隔离枱个细路食,搞到我哋都想食。🧀芝士蛋糕嘅芝士味好浓郁,有啲啲腻;伴旁仲有只好QQ嘅熊仔🐻,佢系奶冻嚟。
餐厅收取每人$15茶位🍵,茶品系玄米茶。另外,餐厅亦设有加一服务费。
总括嚟讲,估唔到科学园内都有中菜馆🥢,佢卖嘅系新派创意菜式,几特别,不过定价偏进取🙈,唔知平日有冇提供午市套餐呢。由于呢日超旺场,所以上菜时间较长,但好在环境舒适,等多阵都无问题啦。