2024-03-02
餐厅位于科学园向海嘅一列餐厅,印象中以前呢一列餐厅只得西餐,今次有中餐饮茶,就带咗外父外母嚟试吓,今日温度相宜又有少少阳光,就坐欧多牙对住个海景叹茶。蟹子虾多士,虾多士炸得松脆而不带半点油份,面头虾胶比例丰富,虾胶嘅份量比起多士有过之而无不及,面头有蟹子吊出鲜味,系其他地方所没有的。牛油果鳗鱼春卷,日式鳗鱼同港式茶楼春卷呢个配搭非常创新,两者同属高质,不带半点违和感。榄角蒸排骨,由于点菜我无参与,初时以为排骨上面𠮶啲系豆豉,点知原来系榄角,味道配衬得嚟亦带半点惊喜。柚子鲜虾饺,虾饺饱满,用少许柚子入馔,又系创新嘅一道。妃子笑咸水角,呢个咸水角真系颠覆咗去饮茶食咸水角嘅固有印象,造型独特,成粒荔枝咁,因而冠名妃子笑,卖相好睇又好食。京沪千秋小笼包,小笼包里面嘅汤汁极多,整体令人非常满意。呢一间八方盏所有点心嘅出品都会喺传统上面加多少少新意,正正系坊间难得嘅态度。
柚子鲜虾饺,虾饺饱满,用少许柚子入馔,又系创新嘅一道。
京沪千秋小笼包,小笼包里面嘅汤汁极多,整体令人非常满意。