2018-05-21
星期六同女朋友踩单车,去到中途站科学园,决定食个晚饭补充下体力先继续踩。其实科学园入夜都几似死城,所有野都关左,只系得翻几间餐厅有开。我地就拣左呢间日本餐厅。餐厅用左简约设计,天花有一个个波波灯,加上落地大玻璃窗,可以隐约见到日落美景,真系好舒服。食物方面,我地要左一个set dinner。前菜有炸鸡沙律,三品刺身同味噌汤。先讲炸鸡,几有惊喜,脆得黎完全唔油腻,而且味道好够。反而下面既沙律菜就太少酱汁,如果多d就好。到刺身方面,有三文鱼,珍宝带子同甜虾。通常set dinner送既刺身质素都麻麻,但呢度三样都好新鲜,特别系带子,非常鲜甜。而味噌汤都唔会过咸/饮落好多粉。主菜部分,一见到有照烧澳洲和牛就决定要佢!一黎到已经流哂口水,和牛大概烧到5成熟,超淋,唔算重油份但牛肉味都好浓。个汁系普通既烧汁,无咩特别,但其实靓牛唔洗加汁都得。女朋友就话踩完单车唔想食咁多野,佢要左一个寿司并盘-上寿司盛盒。入面有八款寿司加一个香葱吞拿鱼小卷。连set dinner前菜刺身都好食,寿司质素就更高!每样刺身都好新鲜,好鲜甜,连最易腥既白色鱼都完全唔腥。最正系海胆,完整一大片,好甜,完全唔腥仲有少少回甘
食物方面,我地要左一个set dinner。
前菜有炸鸡沙律,三品刺身同味噌汤。
而味噌汤都唔会过咸/饮落好多粉。
主菜部分,一见到有照烧澳洲和牛就决定要佢!
连set dinner前菜刺身都好食,寿司质素就更高!每样刺身都好新鲜,好鲜甜,连最易腥既白色鱼都完全唔腥。最正系海胆,完整一大片,好甜,完全唔腥仲有少少回甘。
踩完单车可以喺个咁舒服既环境,食到高水准食物,真系好叹!