2022-09-20
今日同朋友黎到科学园的Hunky Dory食晚餐。餐厅位置比较隐闭, 要在19W的一楼搭lift上二楼。环境优雅, 可选择半露天座位威灵顿牛柳酥皮带牛油香, 牛柳有牛味但个人略嫌偏熟, 唔够嫩滑。而配菜有焗薯, 芦笋同车厘茄。焗薯配芝士酱, 连特制酱汁一齐食味道唔错, 芦笋爽脆有牛肉汁炸鱼薯条份量超大, 炸鱼外脆内软, 鱼肉嫩滑, 炸粉亦唔会太厚, 配埋带甜的沙律酱食味道更上一层。 而薯条亦系新鲜炸起, 个人觉得非常抵食, 推荐大家一试爱尔兰牛肉批卖相吸引, 牛肉似牛腩, 肉质嫩滑, 酥皮同威灵顿牛柳一样, 但点左牛肉汁相对上比威灵顿的酥皮更加好食, 味道更胜一筹最后就系鸡胸羽衣金兰天使面, 鸡胸肉比较干身, 天使面软硬度适中, 羽衣金兰好脆口, 蕃茄酱汁酸酸甜甜好开胃