2023-03-02 1358 浏览
放工约埋同事去大角咀揾食,行入横街见到新沙洞大排档五光十色嘅门面,即刻吸引我哋嘅目光,所以二话不说就冲入去。入面环境唔算好大,估唔到平日夜晚都会座无虚席,出面仲有人喺度等位,好彩我哋进场时间尚早,可以占据有利位置。韩国菜通常都会有泡菜,而新沙洞另外仲有芽菜做前菜,其实份量系多一倍,不过因为太肚饿,食咗一半先记得影相😅😅依家食韩国菜又点少得食炸鸡,我哋就拣咗柚子味嘅新沙洞炸鸡,韩式柚子酱上再洒上芝麻,简直系令人胃口大开。炸鸡外皮松脆,肉质嫩滑,配个甜甜酸酸嘅柚子汁,可以减去油腻感,食多几件都得。宫廷炖牛肋骨锅嘅牛肋骨大大件,配有丰富嘅配菜一同炖煮,我就最钟意佢嘅萝卜够晒入味,个牛骨汤仲好甜,份量好大,如果落埋个乌冬食应该仲正。由于我觉得牛肋骨汤系需要配淀粉质,冇米气到肚真系搞唔掂,所以就拣咗个炸虾芝士紫菜饭卷。大大件嘅饭卷卖相吸引,食到脆炸大虾之余又有香浓芝士及沙律酱汁,顿时丰富了味觉享受。秘制辣酱炒鱿鱼嘅每条鱿鱼都软绵绵好易咬,配上辣辣嘅酱汁,刺激味蕾,另外仲可以用生菜包住食,即刻解去辣度,真系越食越想食。饮品方面,我哋拣咗二人份量嘅草莓牛奶配蜂巢特饮,粉红色嘅卖相绝对系女士们嘅最爱。
新沙洞炸鸡(柚子味)
宫廷炖牛肋骨锅
炸虾芝士紫菜饭卷
秘制辣酱炒鱿鱼
饮品方面,我哋拣咗二人份量嘅草莓牛奶配蜂巢特饮,粉红色嘅卖相绝对系女士们嘅最爱。入口时会品尝到香甜草莓味,之后会尝到蜂蜜清甜。
草莓牛奶配蜂巢特饮
最特别系每杯都有粒草莓及蜂巢蜜俾客人浸入饮品中,细味之下,仲有香甜嘅蜜糖,味道更显浓郁 。
最后甜品就拣咗宇治金时抹茶红豆刨冰,份量好大又足料,每啖刨冰都系香浓嘅抹茶味,加埋绝配红豆蓉,真系好满足。
宇治金时抹茶红豆刨冰
新沙洞炸鸡(柚子味)
宫廷炖牛肋骨锅
炸虾芝士紫菜饭卷