2017-05-27
想当年,私房菜大行其道,连A妈(A姐的妈妈)都想开番间!其实私房菜嘅最大卖点系家嘅原汁原味,配合埋创新嘅配搭同食物嘅精致,在饮食界都曾经叱咤一时,但由于质素参差,所以近年好似听少咗见少咗。不过,我M佬就最钟意原汁原味,无添加嘅….食物(or 女人),今日就去到旺角嘅亿饍Multi Taste,呢度主打系中、泰、越、东南亚私房菜。哗!咁多国家,一系佢就有好多厨师(但私房菜通常都唔会请太多人)或者个大厨系Super MIX啦!哈哈,一于带A姐去试吓先!茶树菇排骨炖汤:炖汤每日限量供应,本身想饮嘅猪肺排骨万寿果炖汤卖晒,结果拣咗茶树菇排骨炖汤。除咗有大量茶树菇同排骨,仲加入咗龙眼肉,令汤更甘甜!炖汤够晒清甜,仲系无添加味精,加上大大盅,呢个价钱真系好抵呀 !生牛肉汤河:食越南菜又点可以唔叫生牛肉汤河呢?生牛肉嘅生熟程度啱啱好,牛肉够香够腍。不过,唔知系未因为私房菜原因,所以汤底相对较清,钟意食浓牛味汤底嘅朋友,就可能会唔习惯喇。香茅猪扒汤檬:细心地将香茅猪扒另上,以保持猪肉香口度!汤檬嘅味道比生牛肉汤河更清,如果喜欢浓味嘅朋友,不妨将汤底转为喇沙、蕃茄或沙嗲味!至于香茅猪扒偏油,味道浓郁,令
香茅猪扒汤檬:细心地将香茅猪扒另上,以保持猪肉香口度!汤檬嘅味道比生牛肉汤河更清,如果喜欢浓味嘅朋友,不妨将汤底转为喇沙、蕃茄或沙嗲味!至于香茅猪扒偏油,味道浓郁,令清淡嘅汤檬,提味不少。
龙虾孖宝 (避风塘野生辣龙虾 +沙嗲雪花肥牛粉丝煲):每次见到龙虾双眼就会发光嘅A姐,我又点会唔了解!呢度有个龙虾孖宝又几抵食,一碟龙虾,再根据每日嘅不同,配上另一道小菜,今日就系避风塘野生辣龙虾配沙嗲雪花肥牛粉丝煲。
避风塘野生辣龙虾:好多辣椒,好多炸蒜呀!龙虾炒到好蒜香,唔算好辣,不过,龙虾肉就相对较少,A姐仲话唔通连壳食?结果,其实无食到几多龙虾肉。
沙嗲雪花肥牛粉丝煲:孖宝之二嘅沙嗲雪花肥牛粉丝煲,超多肥牛,份量大满足!而且粉丝味道超入味,仲有黄椒、菠萝等配菜,呢个𩠌确实唔错!