2021-05-05
又出动同同事揾食,揾到呢间上环商厦入面嘅秘密CAFE。舖位唔大,50个位左右,主色调采用天使绿蓝色,舖面好光猛,装修精致天花(假)花海,仲有打卡墙,少女心爆发!餐牌排版简洁,似请柬贺卡。😝套餐前菜可跟汤或沙律。是日餐汤粟米忌廉汤🫕,粟米味浓,仲有小小粟米蓉,稠身得嚟并非捞饭质感,好入口😋。日式胡麻酱沙律🥗稳阵之选,份量大碗,新鲜菜,仲有渍物瓜,酸酸地开胃。是日精选牛油果带子意粉🥑,为餐厅推介。上碟大大粒煎过带子 (虽然碌走晒),酱汁伴匀所有意粉条,偏稠身口感,味道适中,唔太浓,中规中矩。🖐🏻烟火鸡蒜片意粉,份量正常。油炒唔油腻,伴蒜片香草味浓郁。火鸡片及烟肉片碎上,弹牙原味够。喜欢清新淡口感朋友绝对适合。🍝🥓温泉蛋卡邦尼意粉 温泉蛋意粉粗幼适中, 粉身唔"笠"软硬度适中,芝士忌廉🧈香浓,入口滑溜软,食到最后一口都唔会觉得好漏,烟肉🥓碎份量足够,稳阵之选。😌日式豚肉生姜烧饭配渍物、味噌汤,上菜卖相唔错,份量亦都十足。调味姜味够,但汁偏稠身,肉薄身,量唔多,反而洋葱🧅多。白饭🍚绵绵唔干身但争少少饭香,正常之选😙单点全日早餐🍳,冲住牛角包🥐而点。炒蛋无老身,其他都系正常味道口感。小小遗憾无沙
单点全日早餐🍳,冲住牛角包🥐而点。炒蛋无老身,其他都系正常味道口感。小小遗憾无沙律配醋,有小PORTION是沙律会开心啲。😕
反而咖啡☕系最令人惊喜🥳🥳🥳!几杯MOCHA及LATTE都系唔同卡通撒粉。MOCHA选用的粉自带甜味,无甜到涸喉,淡淡甜得又饮到奶香味。LATTE同样有层次,入口吸味再渗出啡味,配合好好,唔系无味奶水。唔知仲有咩卡通撒粉呢?唔通要日日嚟饮下?🥺
OVERALL而言食物质素并唔算上乘,但唔会系差😬 环境舒适,服务好,呢个地段加上为咗打卡绝对可以接受。杯拉花撒粉咖啡加分,啲蛋糕望落都好靓🍰🧁,各款都好吸引,要外卖返公司下午茶。